تیرچههای بتنی یکی از پرکاربردترین مصالح در صنعت ساختوساز هستند. این تیرچهها در کنار انواع مصالح پرکاربرد دیگر مثل نیوجرسی بتنی توسط تولیدکنندههای معتبری مثل رایان پی بتن ساخته میشوند. در واقع با تهیه نیوجرسی بتنی رایان پی بتن یا تیرچه بتنی و انواع مصالح پرکاربرد از مراکز معتبر، میتوانید به دوام و مقاومت بالای پروژه ساختمانی اطمینان داشته باشید.
تیرچههای بتنی به 2 صورت صنعتی و سنتی یا دستی تولید میشوند. فرآوردههای صنعتی کیفیت بسیار بیشتری نسبت به تیرچههای دستی دارند. این مصالح بهدلیل کیفیت بالا حالا تبدیل به انتخاب اول بسیاری از صنعتگرها شدهاند.
تیرچههای صنعتی در واقع نمونه تکاملیافته فرآوردههای سنتی هستند. این تیرچهها تمام مشکلهای نسل قبلی خود را از بین بردهاند و تبدیل به جایگزینی مناسب برای آنها شدهاند. اما معایب تیرچه بتنی سنتی چه مواردی هستند؟ این فرآوردههای بتنی چه ویژگی منفی دارند و چرا صنعتگران تیرچههای صنعتی را بهجای آنها ترجیح میدهند؟
تیرچه بتنی چیست؟
قبل از بررسی عیبهای تیرچههای بتنی سنتی باید ابتدا درباره این فرآوردههای بتنی صحبت کنیم تا با کاربرد و کارایی آنها آشنا شوید. کاربرد این مصالح در سقف ساختمانها است و بارهای زنده و مرده سقف را تحمل میکنند. این مصالح از ترکیب فولاد و بتن تولید میشوند و در ساخت تیرهای فرعی بهکار میآیند.
در واقع بعد از اینکه فرآیند ساخت تیرهای اصلی ساختمان به اتمام رسید، از تیرچههای بتنی برای ساخت تیرهای فرعی استفاده میکنند. این مصالح برای سقف ساختمان تکیهگاه بسیار خوبی بهشمار میآیند و حتی از آنها میتوان در کف ساختمان نیز استفاده کرد.
بررسی عیبهای تیرچههای سنتی
در ادامه درباره برخی از مهمترین مشکلها و عیبهای تیرچههای سنتی صحبت میکنیم و برتریهای فرآوردههای صنعتی را نسبت به آنها شرح میدهیم:
احتمال شکستگی بالا
در تیرچههای بتنی سنتی برای اتصال تیرچهها از جوش قوس الکتریکی استفاده میشود. این نوع اتصال بهدلیل کربن بالای آرماتورها احتمال شکستگی بالایی دارد، بههمیندلیل بیشتر صنعتگرها از تیرچه سنتی استفاده نمیکنند.
تیرچههای صنعتی با روش جوش نقطهای تولید میشوند. این روش احتمال شکستگی مصالح را به حداقل میرساند. بنابراین بیشتر مجریهای ساختوساز بهدلیل افزایش مقاومت سازه ترجیح میدهند از فرآوردههای صنعتی بهجای سنتی استفاده کنند.
ساخته شده به دست انسان
تیرچههای سنتی بهدست انسان ساخته میشود؛ بنابراین امکان بروز خطا در هر یک از مراحل ساخت آنها وجود دارد. در واقع هر یک از تیرچههای سنتی ساختهشده بهدست انسان ممکن است دچار مشکلهای مختلفی بهدلیل خطاهای انسانی باشند.
این مشکل در تیرچههای صنعتی رفع میشود، چون کاملا بهصورت مکانیزه تولید میشوند. در واقع فرآیند ساخت اتوماتیک این تیریچهها تمام خطاهای انسانی را از بین میبرد.
مصرف بتن زیاد
یکی دیگر از مشکلها و عیبهای تیرچههای سنتی مصرف بالای بتن است. این تیرچهها بتن زیادی مصرف میکنند، برای همین باعث بالارفتن هزینهها میشوند. در نقطه مقابل تیرچههای صنعتی سبک هستند و نیاز به بتن زیادی ندارند؛ بههمیندلیل در هزینههای پروژههای ساختوساز تا حد زیادی صرفهجویی خواهند کرد.
سرعت تولید پایین
تیرچههای سنتی با کمک نیروی انسانی و بهوسیله دست تولید میشوند، بنابراین فرآیند ساختشان بسیار زمانبر است.
اما تیرچههای صنعتی بهصورت مکانیزه و اتوماتیک تولید میشوند، بههمیندلیل در سریعترین زمان مراحل ساختشان به اتمام میرسد. البته اینکه سرعت ساخت تیرچهها چقدر باشد، کاملا به نوع و مدل دستگاهها بستگی دارد، ولی بههرحال کم سرعتترین دستگاههای ساخت تیرچه بتنی سرعت بیشتری نسبت به فرآیند ساخت تیرچههای سنتی دارند.
دقت پایین در ساخت
میلگردهای برشی در تیرچههای صنعتی دقت ساخت بسیار بالایی دارند. در واقع در روش صنعتی با بهکاربردن این میلگردها در تیرچهها، تقارن مصالح از بین نمیرود. اما در فرآوردههای سنتی، بهدلیل خطاهای انسانی امکان ازبینرفتن تقارن تیرچه وجود دارد.
تحمل پایین در باربری
اگر میپرسید معایب تیرچه بتنی سنتی چه موارد هستند، تحمل پایین این فراوردههای بتنی یکی از عیبهای این مصالح است. ایجاد عدم تقارن در زیگزاگهای تیرچههای سنتی باعث ازبینرفتن قدرت باربری آنها میشود. در واقع اگر اتصال عضو قطری برشی از میلگرد بالایی در این تیرچهها قطع شود، تحمل باربری تیرچه نیز از بین میرود، چون به بال فوقانی متصل نخواهد بود.
این مشکل در تیرچههای صنعتی بهطور کامل از بین رفته است. در این مصالح حتی با قطع اتصال عضو قطری برشی به میلگرد بالایی، تیرچه همچنان به بال فوقانی متصل خواهد ماند؛ بنابراین قدرت تحمل بار را از دست نمیدهد و کاربرد خود را حفظ خواهد کرد.
عدم پیوستگی در طول تیرچه
اگر مجریهای ساختوساز قصد افزایش طول تیرچههای سنتی را داشته باشند، باید برای اتصال زیگزاگها از جوش سربهسر کمک بگیرند که در نتیجه باعث ایجاد عدم پیوستگی در طول تیرچه خواهد شد.
این مشکل در تیرچههای صنعتی برطرف شده است، چون امکان استفاده از کلاف عرضی در آنها وجود دارد. با کمک این کلاف امکان حفظ پیوستگی در طول تیرچه وجود دارد.
نظارت کم بر فرآیند ساخت تیرچه
در فرآیند ساخت تیرچههای سنتی هیچ کارشناس ناظری برای بررسی کیفیت مصالح حضور ندارد. در نقطه مقابل تمام فرآیند ساخت تیرچههای صنعتی زیر نظر کارشناس ناظر انجام میشود.
در واقع در تیرچههای صنعتی مواد اولیه، مراحل تولید، محصول تولید شده و ... همگی باید زیر نظر کارشناس حرفهای باشند.
هزینه زیاد نسبت به تیرچههای صنعتی
در فرآیند ساخت تیرچههای سنتی، بهدلیل دخیلبودن نیروی انسانی باید همواره به فکر پرداخت دستمزد کارگرها باشید. در نقطه مقابل برای ساخت تیرچههای صنعتی نیاز به نیروی انسانی کمی دارید، بنابراین نیازی به پرداخت دستمزد چندین کارگر نیست.
قطر میلگردهای بهکاررفته در تیرچههای سنتی زیاد و در تیرچههای صنعتی کم است، برای همین هزینهها با استفاده از تیرچههای صنعتی به حداقل میرسد.
در تیرچههای سنتی از میلگردهای زیادی نیز استفاده میکنند که همین هزینه حملونقل را افزایش میدهد. در صورتی که در میلگردهای صنعتی هزینه اتلاف میلگردها به حداقل میرسد. بنابراین در صورت کاهش میلگردها، وزن سازه نیز کم میشود. با کاهش وزن سازه، هزینه حملونقل کمتر خواهد شد.
آیا میتوان در پروژههای ساخت و ساز از میلگردهای سنتی استفاده کرد؟
با بررسی عیبهای تیرچههای بتنی، اکنون این سوال پیش میآید که آیا همچنان امکان استفاده از آنها در صنایع وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم بله، همچنان میتوان از این تیرچهها در صنعت ساختوساز استفاده کرد. اما با ظهور تیرچههای صنعتی، کمتر کسی ترجیح میدهد که همچنان از تیرچههای سنتی استفاده کند.
در واقع فرآوردههای صنعتی تمام مشکلها و نقصهای نسل قبلی خوب یعنی فرآوردههای سنتی را از بین بردهاند. همچنین کیفیت این محصولها بسیار بیشتر از نمونههای سنتی و دستی است. بنابراین اگر میخواهید کیفیت و دوام سازهتان بالا برود و دیگر مشکلهای تیرچههای سنتی گریبانگیرتان نشوند، از تیرچههای صنعتی استفاده کنید.
در این مطلب بهطور کامل پاسخ سوال "معایب تیرچه بتنی سنتی چه مواردی هستند" را دادیم. اکنون با بررسی عیبها و مشکلات، میتوانید به این نتیجه برسید که استفاده از کدام نوع تیرچهها برایتان مقرونبهصرفهتر و مناسبتر است.