www.sanat.ir

::

مطلبی جامع در مورد هواساز داروسازی

::

 

یکی از مهم‌ترین بخش‌های راه‌اندازی کارخانه‌های دارو‌سازی، تهویه مطبوع است. این امر نقش پر‌رنگی را در سلامت کارکنان و همچنین تولید محصولات با‌کیفیت ایفا می‌کند. در برخی از مواقع از مواد شیمیایی بو‌دار و خطرناک در روند تولید استفاده می‌شود. در‌این‌هنگام نیاز است تا با استفاده از تجهیزات مناسب مانند هواساز، این مواد کنترل شوند. هواساز دارو‌سازی، دستگاهی است که باید در همه مراکز وجود داشته باشد. در‌این‌صورت می‌توان از کیفیت هوای داخلی و سلامت کارکنان اطمینان حاصل کرد.

آشنایی با هواساز داروسازی

هواساز دارویی با تجهیزاتی که در مناطق مسکونی و هتل‌ها استفاده می‌شوند، متفاوت است. در مناطق مسکونی و محیط‌های دیگر به سطح معمولی از فیلتر هوا نیاز است؛ این ‌در‌حالی است که هواساز دارو‌سازی، فیلتراسیون هوا را به‌صورت کامل انجام می‌دهد. حضور کارکنان در محیط، ورود هوا به کارخانه و استفاده از مواد اولیه موجب می‌شوند تا ذراتی که با چشم دیده نمی‌شوند، در هوا معلق شوند. این نا‌خالصی‌ها موجب می‌شوند تا کیفیت تولیدات کاهش یابد. حتی در برخی از مواقع، عملیات دارو‌سازی به‌طور کامل متوقف می‌شود؛ بنابراین، باید از تجهیزات هوا‌ساز استفاده شود.

کاربرد هواساز داروسازی

در‌حالت‌کلی، هواساز دارو‌سازی نقش‌های اساسی بر‌ عهده دارد که بر روند تولیدات موثر است. اقداماتی که این دستگاه انجام می‌دهد، با ‌هدف افزایش کیفیت تولیدات و سلامت کارکنان است. در هر کارخانه دارو‌سازی بخش‌های مختلفی وجود دارد که دارای نیاز‌های متفاوت تهویه هوا هستند. وظیفه شناخت این نیاز‌ها و برطرف کردن آن‌ها، بر ‌عهده هواساز دارو‌سازی است.

ثابت نگه داشتن فشار هوا

یکی از مهم‌ترین کاربرد‌های هواساز دارو‌سازی، پایدار نگه داشتن فشار هوا است. این امر کمک می‌کند تا شرایط مناسبی برای پاکیزه ماندن محیط ایجاد شود که امری حیاتی است. در بخش‌هایی که در یک کارخانه دارو‌سازی وجود دارد، برخی از بخش‌ها باید همواره پاکیزه بمانند. برای این کار لازم است تا جریان هوا از سمت بخش‌های تمیز به سمت بخش‌هایی که حساسیت کمتری دارند، حرکت کند. این شیوه به کاهش انتشار آلودگی‌های محیط منجر می‌شود که یکی از اهداف تهویه مطبوع داروسازی است.

کنترل و تنظیم رطوبت هوا

کنترل و تنظیم رطوبت موجود در هوا از دیگر کاربرد‌های هواساز دارو‌سازی است. این تجهیزات به دستگاه‌های رطوبت­زنی و رطوبت‌زدایی مجهز است؛ بنابراین می‌تواند به بهترین شکل ممکن، این شاخص را کنترل کند. مدیریت و کنترل رطوبت هوا از جنبه‌های مختلف اهمیت دارد. سرعت واکنش‌های شیمیایی، جلوگیری از تبخیر سطحی ترکیبات، جلوگیری از تخلیه بار الکتریکی و حفاظت از سلامت دستگاه‌ها از جنبه‌های کنترل رطوبت هستند.

مدیریت ذرات معلق هوا

تاسیسات کارخانه دارو‌سازی باید به‌گونه‌ای باشد تا هر نوع از ذرات معلق، آلاینده‌ها و میکرو‌ارگانیسم‌ها از هوا پاک شوند. فعالیت‌هایی که روزانه در کارخانه انجام می‌شود، موجب افزایش ذرات معلق می‌شوند. وجود این نا‌خالصی‌ها می‌تواند خسارت‌های زیادی را به کارخانه و کارکنان وارد کند. این ذرات باعث افت کیفیت تولیدات و به­خطرافتادن سلامت کارکنان می‌شوند؛ بنابراین وجود این تجهیزات در هر کارخانه دارو‌سازی الزامی است.

کنترل دما

شرایط استانداردی که برای هر بخش ایجاد شده، علاوه‌بر جلوگیری از ایجاد عوامل بیماری‌زا، موجب آسایش کارکنان می‌شود. یکی از این استاندارد‌ها دما است. هر کدام از بخش‌های مختلف کارخانه‌های دارو‌سازی به دما‌های متفاوتی نیاز دارند. هوا‌ساز به‌تنهایی نمی‌تواند دما‌های مختلف مورد‌نیاز هر بخش را تامین کند؛ بنابراین باید از تجهیزاتی به نام کویل کمک بگیرد. برای ایجاد سرمایش از چیلر‌ها و برای ایجاد گرمایش از بویلر یا پکیج استفاده می‌شود.

اجزای هواساز داروسازی

تجهیزات هواساز دارو‌سازی از اجزای دیگری تشکیل شده‌اند. هر کدام از این اجزا در بهبود کیفیت عملکرد هواساز، نقش دارند؛ اما برخی از آن‌ها، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.

هواساز هایژنیک

هواساز هایژنیک که با نام هواساز بهداشتی نیز شناخته می‌شود، کاربرد‌های متنوعی دارد. این تجهیزات به‌منظور تامین سرمایش، گرمایش و هوای تازه مورد‌استفاده قرار می‌گیرند. در حقیقت، هواساز هایژنیک یک نوع از هواساز‌های دارو‌سازی به شمار می‌رود.

کویل سرمایشی

یکی از بخش‌های کاربردی و مهم هواساز دارو‌سازی، کویل سرمایشی است. نحوه کار آن به‌گونه‌ای است که آب سرد یا مبرد به‌طور مستقیم از چیلر و سایر دستگاه‌ها به آن جاری می‌شود. این تجهیزات به‌منظور انتقال سرما از دستگاه چیلر به هوا ایجاد شده‌اند که وظیفه خنک کردن هوا را بر ‌عهده دارند.

کویل گرمایشی

کویل گرمایشی یکی از بخش‌های سیستم هواساز است که آب گرم یا بخار داغ به‌صورت مستقیم به داخل آن جاری می‌شود. آب و بخار داغی که از بویلر وارد کویل می‌شود، از ‌طریق لوله‌ها جریان پیدا می‌کنند. سپس آب سرد روی این لوله‌ها حرکت داده شده و گرم می‌شوند. در نتیجه هوای خروجی پاک شده و گرم است.

فیلتر های تصفیه کننده

در‌حالت‌کلی، فیلتر‌های مختلفی در یک سیستم هوساز دارو‌سازی وجود دارد. این فیلتر‌ها شامل فیلتر‌های کیسه‌ای، قابل‌شست‌و‌شو و هپا هستند. این فیلتر‌ها با فعالیت در کنار یک‌دیگر، ذرات معلق در هوا مانند گرد‌و‌غبار را پاک می‌کنند؛ سپس هوای فیلتر شده و پاک به محیط داخل منتقل می‌شود.

بدنه

بدنه سیستم‌های هواساز به‌طور معمول با چهار‌چوب آلومینیومی و پوشش‌دهنده ساخته می‌شوند. امکان ایجاد پنل‌های دو‌جداره با قابلیت عایق‌کاری نیز وجود دارد. این عایق‌ها شامل عایق‌های حرارتی و صوتی می‌شوند تا به حفظ دما و کاهش نویز در سیستم کمک کنند.

دریچه ورود و خروج

دریچه‌های ورود و خروج هوا، دمپر نام دارند که جنس آن‌ها آلومینیومی است. دمپر‌ها دارای تعدادی پره هستند که باز و بسته می‌شوند. با باز و بسته­شدن پره‌ها، هوای تازه، هوای بازگشتی وهوای خروجی کنترل می‌شوند. این امر به ۲ صورت دستی و خودکار انجام شده و دارای ۲ نوع تیغه‌ای ثابت و آلومینیومی متحرک است.

اجزای رطوبت زا

یکی از تجهیزات سیستم هواساز دارو‌سازی، اجزای رطوبت‌زا هستند. این تجهیزات وظیفه افزایش رطوبت هوا را بر‌ عهده دارند. روند رطوبت‌زنی، در مناطق گرم و خشک و فصول سرد سال انجام می‌شود؛ زیرا در این موارد، رطوبت مورد‌نیاز، به‌طور طبیعی تامین نمی‌شود.

اجزای کنترل کننده

اجزای کنترل‌کننده از اهمیت بالایی برخوردار هستند که به تجهیزات کنترلی الکتریکی نیز شناخته می‌شوند. امکان کنترل بخش‌های مختلف هواساز با کمک این تجهیزات وجود دارد.

نتیجه گیری

انواع فیلتر‌های به­کاررفته در هواساز دارو‌سازی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. اکیاس فیلتر با‌توجه به اهمیت این موضوع، بستری مناسب برای تهیه این تجهیزات را ایجاد کرده است. این مجموعه در زمینه ساخت و ارائه انواع فیلتر‌ کیسه ای ، هپا و پلیتد فعالیت می‌کند. به‌طوری­که امکان دریافت مشاوره و ثبت سفارش به‌صورت آنلاین، برای مشتریان وجود دارد. همچنین امکان خرید حضوری و اطمینان از کیفیت کالا نیز ایجاد شده است.