www.sanat.ir

::

مواد شیمیایی که در ایران تولید نمی شود

::

مواد شیمیایی، اصلی ترین ماده یا همان ماده اولیه در تولید طیف گسترده ای از مواد دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال کلر به عنوان ضد عفونی کننده و برای تصفیه آب استفاده خواهد شد؛ اسید سولفوریک مورد استفاده در متالورژی، برای پالایش فرآورده های نفتی یا تولید مواد منفجره استفاده می شود. وینیل کلرید برای تولید PVC برای پوشش های لوازم خانگی، دیوار ها و قطعات خودرو کاربردی است؛ سولفات آلومینیوم در تصفیه آب، کشاورزی و تولید کاغذ تاثیر بسزایی دارد. سدیم تری پلی فسفات مورد استفاده در ساخت مواد شوینده، صابون و کاغذ می باشد. همچنین از استون در داروسازی استفاده خواهد شد و دی اکسید تیتانیوم مورد استفاده در صنایع آرایشی و بهداشتی و صنایع غذایی می باشد. در این مقاله، به بررسی مواد شیمیایی که در ایران تولید نمی شود، می پردازیم.

مواد شیمیایی چیست؟

مواد شیمیایی، بر گرفته از ترکیباتی می باشد که که در مقایسه با مواد شیمیایی پایه در مقادیر کمتری تولید خواهند شد؛ زیرا این محصولات بسیار با ارزش هستند که بر اساس عملکرد و با پیروی از فرمول‌ بندی ‌های خاصی که آن ها را ویژه خواهد کرد، در بازار به فروش می ‌رسند. تعدادی مواد شیمیایی وجود دارند که از نظر کاربرد های تجاری تولیدکنندگان آن ها، موظف به برطرف کردن نیاز های مشتریان خود در سطح فردی هستند؛ یعنی گاهی اوقات تولید بر اساس سفارشات انجام می گیرد. به همین علت، این مواد شیمیایی معمولا از قیمت های بسیار بالایی برخوردار هستند. سدیم تری پلی فسفات یک مواد شیمیایی پرکاربرد می باشد که امروزه در صنایع کشاورزی، غذایی، دارویی و ... مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

لیست مواد شیمیایی که در ایران تولید نخواهند شد

مواد شیمیایی، دارای طیف گسترده ای هستند که همین موضوع سبب شده است تا بسیاری از کشور ها قادر به تولید تمامی مواد شیمیایی نباشند و در این صورت، مجبور به واردات مواد شیمیایی جهت تامین برای مردم آن کشور می شوند. در اکثر مواقع، حتی هزینه واردات مواد شیمیایی از تولید و استخراج آن ها مقرون به صرفه تر می باشد. البته به این نکته باید اشاره کرد که قسمت خرید مواد شیمیایی صنعتی، بستگی به خلوص مواد مدنظر دارد و متغیر خواهد بود.

در کشور ما، تعدادی مواد شیمیایی وجود دارند که وارداتی هستند و همان لیست مواد شیمیایی که در ایران تولید نمی شوند را در ادامه نام برده ایم.

برخی از مواد شیمیایی وارداتی مهم به کشورمان عبارت اند از:

  • مواد شیمیایی صنعتی
  • مواد شیمیایی صنایع غذایی
  • مواد شیمیایی صنایع تولید لاستیک
  • مواد شیمیایی برای تولید محصولات شوینده
  • مواد شیمیایی مورد استفاده صنایع تصفیه آب
  • مواد شیمیایی کاربردی در صنایع آبکاری
  • انواع مواد شیمیایی برای صنایع آرایشی بهداشتی
  • انواع حلال های شیمیایی مورد استفاده در صنایع
  • مواد مورد استفاده در صنایع رنگ و رزین
  • مواد شیمیایی مورد نیاز در صنعت دارویی
  • کود های کشاورزی مختلف برای تولید محصولات عالی

بزرگترین صادر کننده ها به ایران کدام کشور ه هستند؟

امروزه 28 کشور حاضر در اتحادیه اروپا و کشور های صادر کننده مواد شیمیایی رتبه بندی شده اند که و به ترتیب آمریکا و چین در جایگاه های دوم و سوم پس از اتحادیه اروپا قرار خواهند گرفت. مزیت این دو کشور، توانایی آن ها در صنایع تبدیلی مواد شیمیایی می باشد. در چند دهه گذشته، بزرگترین شرکای ایران در تجارت کشور های اروپایی بودند؛ اما در دهه گذشته با اعمال تحریم ها بر کشور ایران، دیگر کشور های اروپایی شرکای ایران نبودند و بلعکس کشور های آسیای شرقی بزرگترین صادر کنندگان مواد شیمیایی به ایران شده اند.

لیست های ارائه شده نشان خواهد داد که کشور چین با 13 میلیارد و 216 میلیون دلار در صدر صادر کنندگان کالای مختلف به ایران جای گرفته است و بقیه کشور های صادر کننده مواد شیمیایی به ایران، ترکیه، امارات متحده عربی، کره، آلمان و ... می باشند. البته باید به این نکته اشاره کنیم که کشورمان ایران هم تعدادی از مواد شیمیایی این کشور های نام برده شده را تامین خواهد کرد.

لیست مواد اولیه شیمیایی وارداتی از چین

رزین اپوکسی

سیکلوهگزانون

آنتی اکسیدان TMQ

هیدروکسید کبالت

تترا هیدرو فوران

استئارات پتاسیم

نیترات کبالت

متیلن کلراید

استئارات سدیم

دی اکسید تیتانیوم

سولفات پتاسیم

استئارات کلسیم

پرکلرواتیلن

آنتی اکسیدان 6PPD

دی بوتیل هیدروکسی تولوئن

ایزوتیازولین

بنزالکونیوم کلراید

پتاسیم دی کرومات

نیترات نقره

بوراکس

پودر الماس

ویتامین های گروه B

ویتامین E

MOPA

لیست مواد شیمیایی پرکاربرد در صنعت ایران

امروز مواد شیمیایی جزو جدایی ناپذیر زندگی و کار می باشد؛ به طوری که زندگی بدون آن ها سخت خواهد بود. تعدادی از مواد شیمیایی در ایران بسیار پرکاربرد می باشند که در ادامه سه مورد از مهم ترین آن ها را برای تان شرح داده ایم تا با آن ها آشنا شوید.

اولین مواد شیمیایی : سدیم ادتا  EDTA

اولین ماده پر کاربرد در صنعت، ادتا 2 سدیم خواهد بود. ادتا 2 سدیم یا edta ماده ای می باشد که در صنعت دندانپزشکی، داروسازی، مواد آرایشی و ... مورد استفاده قرار می گیرد. هنگام استفاده از این ماده باید توجه بسیاری به نکات ایمنی داشته باشید؛ زیرا ادتا 2 سدیم بصورت خالص سمی است و آزاد سازی آن در محیط زیست باعث بروز خطراتی بسیاری برای طبیعت و انسان ها می باشد. از جمله کاربرد های دیگر این محصول، می توانیم به صنعت نساجی اشاره نماییم. در این صنعت، از این ماده برای گرفتن یون ها و جلوگیری از ایجاد ناخالصی ها در رنگ های سنتز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

دومین ماده پر کاربرد : موم کارنوبا

موم کارنوبا وکس دومین ماده پر کاربرد در ایران است که از نقش بسیار حیاتی در صنایع داروسازی و غذایی بهره مند می باشد. این ماده که از برگ درخت های نخل برزیلی به دست خواهد آمد، بسیار خالص می باشد و دارای نقطه ذوب بالای است. موم کارنوبا وکس به خوبی با روغن ها یا سایر موم ها ترکیب عالی به وجود می آورد. همچنین به دلیل خاصیت صیقل دهندگی از آن برای چرم نیز استفاده خواهد شد. این ماده نه تنها در صنایع داروسازی و غذایی پرکاربرد می باشد بلکه در صنعت ماشین سازی برای افزایش مقاومت لاستیک ها نیزو تایرها را در مقا بسیار کاربردی بوده و در بدنه خودرو را در برابر نور خورشید مقاوم می سازد. این ماده جز لیست مواد شیمیایی که در ایران تولید نمی شود، قرار دارد.

سومین مواد شیمیایی: زایلن

زایلن، ماده شیمیایی می باشد که معمولا به عنوان حلال در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. ظاهر این ماده کاملا مایع و بی رنگ در بازار به فروش خواهد رسید که از ارزش صنعتی بسیار بالایی برخوردار می باشد. زیرا برای کربونیزه کردن زغال سنگ در تولید سوخت تشکیل می شود. همچنین از زایلن در آزمایشگاه به عنوان وسیله ای برای ایجاد بستر های فرآیند سرد نیز استفاده خواهد شد. این ماده در صنایع آرایشی و بهداشتی به عنوان رنگ لاک کاربرد دارد؛ اما دلیل بوی بد لاک، سمی بودن این ماده می باشد. زایلن از جمله مواد خطرناکی خواهد بود که بسیار آتش زا می باشد و سریع شلعه ور می شود.

نتیجه گیری

در این راهنما، شما دانستید که تعداد مواد شیمیایی که در ایران تولید نمی شود ، بسیار زیاد هستند و کشور ایران برای به دست آوردن این مواد ها مجبور به واردات آن ها از کشور های غنی همانند چین و آمریکا می باشد. همانگونه که در بالا ذکر کرده ایم، مبلغ خرید سدیم تری پلی فسفات و سایر مواد ها بسته به نوع و میزان خلوصشان دارد. ممنونیم که تا پایان مقاله همراه ما بودید.