پژوهشها ثابت کردهاست که کودکان برای رشد متعادل و سلامت، بهطور روزانه به طبیعت نیاز دارند. طبیعت اضطراب زندگی را کاهش میدهد و به کودک در کنار آمدن با گوناگونی محیط پیرامونش کمک میکند. رنگها، احساس آرامش و فضای آرام طبیعت، تپش قلب را کاهش میدهند و بر روی عاطفهی کودک مؤثر هستند. کودکان هرچه بیشتر در طبیعت باشند، سود بیشتری خواهند برد.
بازی و رشد مغز در فضای باز:
بازی کودکان تنها برای سرگرمی آنان نیست بلکه در حقیقت نقشی حیاتی در رشد مغز، بدن و ذهنشان دارد. مطالعاتی که درباره نحوه یادگیری کودکان انجام شده است، نشان میدهد که کودکان دانش را بهصورت تجربی و از طریق بازی، آزمایش، جستوجو و اکتشاف کسب میکنند. براساس این مطالعات، بسیاری از ویژگیهای زیربنایی (مانند جستوجوگری، خطرپذیری، هماهنگی و رشد ماهیچههای حرکتی ریز و درشت) و بخش زیادی از دانشی که کودکان باید کسب کنند، از طریق بازی در فضای باز محقق میشود.
بازی کودکان 3 تا 5ساله:
سه تا پنجسالگی زمانی حیاتی برای رشد مغز کودک، اجتماعی شدن و کسب استقلال است. در آغاز این سنین، کودک باور دارد که همه افراد، دنیا را مشابه او میبینند و به مرور زمان لازم است بفهمد که افراد نظرات متفاوتی درباره دنیا دارند. بخش اعظم این یادگیری و فهم، از طریق بازی در مهدکودک و فضای باز رخ میدهد. همانطور که کودک با دیگران بازی میکند، از طریق آزمون و خطا، همکاری با دیگران را یاد میگیرد و در هنگام انجام دادن کارهای مشترک و نوبتگیری و ... ، مذاکره با دیگران را میآموزد. از طریق بازی آزاد در فضای باز، علاوه بر مهارتهای اجتماعی، مهارتهای حرکتی و استقلال نیز در کودکان تقویت میشود. در همین زمان، کودکان پیشدبستانی عملکردهای اجرایی مغز را نیز که حافظه، زمانبندی و توالی را کنترل میکنند، ارتقا میبخشند. این سه، برای انجام دادن فعالیتهای بدنی پیچیدهتر، ضروری هستند. همه این مزایا
در حالی است که بسیاری از مربیان، بازی در فضای باز را تنها موجب سرگرمی کودکان و تخلیه انرژی میدانند.
ایجاد محیط آموزشی برای کودکان دوستدار طبیعت
طبیعت ذهن و بدن را آمادهی یادگیری میکند.
کودکانی که بیرون از خانه و در طبیعت بازی میکنند، بهتر رشد میکنند و کارکرد بهتری در مدرسه دارند؛ زیرا:
- بازی در طبیعت ذهن را برمیانگیزد؛
- گوناگونی و پیچیدگی طبیعت ذهن را درگیر میکند؛
- تمرکز و توجه کودکان هنگام بازی در طبیعت، نسبت به بازی در مکانی ایستا و بدون تغییر، بیشتر است؛
- مهارتهای شناختی کودکان تقویت میشود؛
- کودکان هنگام بازی در طبیعت از نیروی مشاهده، استدلال و مهارتهای حل مسئله بهره میبرند؛
- کودکان الگوها و بافتها را میشناسند که در تقویت حافظه کارساز است؛
- مهارتهای حرکتی پیشرفته مانند حفظ تعادل، هماهنگی و چابکی در کودکان بهبود پیدا میکنند؛
- ماهیچهها تقویت میشوند.
مزایای بازی در فضای باز را میتوان در هفت مورد طبقهبندی کرد:
1. یادگیری: بازی کودکان در فضای باز تواناییهای یادگیری را افزایش میدهد؛ بهویژه اگر در فضای باز از تجهیزات آموزشی استفاده شود.
2. خلاقیت: جنب و جوش و وجود انواع مواد و منابع یادگیری و همچنین آزادی کودکان در بازی و استفاده از منابع، رشد خلاقیت کودکان را موجب میشود.
3. سلامت: فعالیت فیزیکی بدن را سالم نگه میدارد؛ رشد ماهیچهها را در پی دارد و قرار گرفتن در معرض نور خورشید، کمبود ویتامین D را جبران میکند.
4. مهارتهای اجتماعی: بازی و تعامل آزادانه با دیگران در فضای باز، رشد اجتماعی کودکان را در پی دارد.
5. آرامش روحی و روانی: آزادی در فضای خارجی، موجب میشود کودکان خوشحالتر و آرامتر باشند. کودکان در فضای خارجی انرژی مازاد خود را تخلیه میکنند.
6. استقلال: کودکان عموماً در فضای خارجی، آزادی عمل بیشتری دارند و کمتر در معرض نظارت بزرگسالان هستند. این موضوع، استقلال آنها را افزایش میدهد.
7. اکتشاف: فضای باز، فرصتهای بیشماری برای جستوجو و اکتشاف کودکان دارد.
با ثبت نام در مهد کودک پرچین میتوانید تجربه ای متفاوت از بازیهای متفاوت در فضای باز برای کودکانتان رقم بزنید