بهترین های صنعت
بهترین های صنعت
www.sanat.ir

:: راهنمای انتخاب مناسب برای خرید ترکمتر + جدول آنی تبدیل واحد های گشتاور ::


موضوع رو با تعریف ابزار شروع می کنیم ، ابزار را وسیله ای معنی می کنیم که فرد با بکارگیری آن توانایی انجام کاری

را می افزاید و یا اساسا امکان پذیر می کند ، با این تعریف اگر آن ابزار یا وسیله درست انتخاب نشود و یا از نظر سایز به قطعه کار نخورد ماهیت کاربردی بودن خود را از دست می دهد و داشتن آن هیج نفعی را شامل نمی شود .

حال تصور کنید داریم درباره یک ابزار اندازه گیری یا سنجشی صحبت می کنیم ، قطعا انتخاب صحیح بازه اندازه گیری و مکانیزم مناسب ارتباط مستقیم با امکان انجام کار داشته و در صورت عدم تطبیق علاوه بر انجام نشدن آزمون صرف هزینه مالی و زمانی نیز اجنتاب نا پذیر است .

در یک مثال خط کش دستی که ساده ترین نوع ابزار اندازه گیری است اگر دارای طول کافی نباشد و یا ریز بندی مطابق با دقت مورد نیاز را نداشته باشد بلافاصله به یک وسیله نا کارآمد و دارای خطا تبدیل می شود و همگان می دانند که ایجاد خطا در اندازه گیری می تواند چه پیامد هایی در پی داشته باشد .

ابزار ترکمتر برای اعمال و یا سنجش گشتاور بر روی پیچ یا مهره که عموما دو سطح را به هم متصل می کند بکار گرفته می شود و در صنایع مختلف و سازه هایی با متریال مختلف برای دقت و کیفیت هر چه بالاتر به ابزاری ضروری تبدیل شده است .

اصطلاحاتی مانند آب بندی در قطعات مکانیکی ، ایمنی در سازه ، تحمل وزن در پل و سقف و پایه ، توازن در صفحه ها استراکچر ها، تقارن در فلنچ ها ، توازن در قطعات داینامیک ، تحمل فشار در مخازن و بالانس در قطعات دوار همگی در گرو صحیح و دقیق بسته شدن پیچ ها بکار رفته در یک سازه صنعتی هستند ، فرقی نمی کند چوب یا فلز ، پلاستیک یا فیبر ، سنگ یا شیشه شما به ترکمتر مناسب نیاز دارید !

به طور خلاصه می تواند ترکمتر ها را به چهار گروه ازلحاظ مکانیزم تقسیم بندی نمود

برای مشاهده انواع ترکمتر کلیک نمایید

  1. ترکمتر تقه ای CLICK TYPE

  1. ترکمتر خلاص کن SLIPPER TYPE

  1. ترکمتر عقربه ای DIAL TORQUE WRENCH

  1. ترکمتر دیجیتال DIGITAL TORQUE WRENCH

با توجه به این که مکانیزم ها را مفصل در مقالات دیگری توضیح داده ایم ، در اینجا به توضیح نوع کاربرد و نحوه انتخاب مناسب می پردازیم .

دو نوع اول برای اعمال گشتاور دقیق و دو نوع دوم بیشتر برای سنجش گشتاور مورد استفاده قرار می گیرند .

حال با این مقدمه به نحوه انتخاب صحیح می پردازیم . قبل از بررسی فاکتور قیمت که البته دارای اهمیت است باید به این سوالات پاسخ داده شود .

1. سایز حداقل و حداکثر پیچ یا مهره ای که مورد استفاده است یا در قطعه مورد نظرمان بکار رفته چیست ؟

2. آیا دستور العمل یا آیین نامه ی مشخصی برای نوع کار و حد و واحد گشتاور تعریف شده یا در دسترس هست ؟

3. هدف از سنجش گشتاور چیست و چه میزان دقت برای کار لازم است و یا درصد خطای مجاز چیست ؟

4. تعداد باز و بست در طی بازه زمانی مشخص روزانه ، هفتگی ، پروژه کلی چه تعداد است ؟

5. نوع اتصال ابزار به پیچ و مهره چیست و فضای جانبی برای گردش ابزار چه میزان است ؟

6. قرار بر این است که گشتاور پیچی که قبلا بسته شده را بسنجیم یا قرار است خودمان عددی مشخص را اعمال کنیم ؟

7. همه ی قطعات نو و بدون کارکرد هستند و برای اولین بار بسته می شود یا با قطعات فرسوده و کارکرده سر و کار داریم.

8. با توجه به موقعیت سازه و پیچ و مهره و همین طور گشتاور محاسبه شده چه فرم از آچار مناسب است ؟

9. شرایط محیطی حاکم چگونه است ؟ فضای باز یا محصور ، کار در ارتفاع یا سطح ، معلق یا ثابت

10. عوامل مخرب شامل رطوبت ، دمای مثبت یا منفی ، گدر و غبار ، چربی ومواد شیمایی چه مقدار در محیط کار هستند ؟

قرار گرفتن پاسخ بررسی شده و موثق به هر یک از این سوالات میتواند شما را در مسیر انتخاب درست و مناسب قرار دهد .

برای اینکه بتوانم یک الگو را بررسی نماییم به مثال و مسیر برای رسیدن به یک انتخاب می پردازیم .

اگر شرکت مونتاژ کننده قطعات باشیم میتوانیم به اولین سوال کاملا مشخص پاسخ دهیم برای مثال m12 m14 m10

درصورتیکه برای همان قطعه بخواهیم دستورالعمل داشته باشیم مشخصا در آیین نامه گشتاور تست نهایی برای سایز های مثال ذکر شده ، یعنی نقاط ترک با در نظر گرفتن سایز های پیچ برای قطعه ای نظیر واتر پمپ می تواند 25 ، 40 و 65 نیوتن متر باشد . این عدد بر اساس پارامتر ها و متریال ها می تواند برای یک سایز متفاوت باشد و از عوامل تاثیر گذار می تواند به گرید پیچ و مهره ، متریال بکار رفته وجود واشر یا قطعه واسط بین دو قطعه ، وزن وارده در سازه های نصبی و فواصل پیچ ها نام برد . علاوه بر این می تواند بر اساس همین اطلاعات و استفاده از جداول عمومی و تست آرمون به عدد مناسب رسید .

توضیح دیگر اینکه با توجه به سایز میلی متری پیچ و آیین نامه کاری متریک در اینجا واحد گشتاور نیوتن متر تعریف شده .

فرض بر اینکه سایز پیچ یا مهره در واحد اینچ مانند 8/3 2/1 16/9 باشد یا دستور العمل به واحد گشتاور دیگری اشاره کرده باشد میتواند ملاکی برای انتخاب نوع ترکمتر بوده و از نمونه ای که در آن واحد گشتاور مدکور درج شده باشد بهره برد .

واحد های اندازه گیری معمول برای آچار ترکمتر به این ترتیب هستند .

برای دریافت فایل اکسل جدول تبدیل واحد های گشتاور اینجا کلیک نمایید :

با پاسخ به سومین سوال و مشخص نمودن نوع کار و هدف از اندازه گیری گشتاور می توانیم ساختار مناسب برای ترکمتر را تعیین کنیم ، اگر همان شرکت تولید کننده قطعات هستیم که هدف ما صحه گذاری روی عدد گشتاور اعمال شده توسط اپراتور مونتاژ قطعات باشد ترکمتر مناسب برای کار نمونه دیجیتال است . زیرا دارای دقت بالا ، عملکرد سریع و قرائت در لحظه است و افرون بر این امکاناتی نظیر ثبت داده ها ، حالت های مختلف تست و سیستم های هشدار دهنده نیز در اختیار است و این در حالیست که برای تعویض سرسیلندر یک موتور در یک کار تعمیر گاهی ترکمتر های کلاسیک تقه ای گزینه مناسب تری است .

در ابزار ترکمتر علاوه بررنج کلی که به طور میانگین حداقل آن ده درصد عدد حداکثر است دو معیار دیگر شامل ریزبندی

و خطای مجاز مطرح است که اولی بر اساس بازه و ساختار ترکمتر و دومی بر اساس نوع ترکمتر مشخص می شود .

خطای مجاز برای دریافت گواهی معتبر کالیبره بودن ترکمتر برای نمونه تقه ای -+ 3 درصد برای نمونه عقربه ای 2 درصد و در نوع دیجیتال یک درصد می باشد . به این معنی که زمانی قرار است 100 نیوتن متر را با ترکمتر دیجیتال تست کنیم تا 1 نیوتن متر خطا مجاز می باشد و البته این به معنی اتفاق افتادن همیشگی این خطا نیست . در نظر داشته باشید که همین ترکمتر دارای ریزی بندی تا یک صدم نیوتن است .

تعداد باز و بست و به عبارتی تعداد کلیک در طی یک بازه در سوال چهارم یک عامل مهم در انتخاب ترکمتر است طبیعتا ترکمتری مناسب یک شرکت تولیدی با تعداد قطعات و ساعت کار بالا هست که دارای دوام بالا و کم استهلاک بوده با ضریب کم خطا و دارای تکرار پذیری عدد باشد .

عامل دیگر محدودیت فضای کار است ، هر چقدر عدد گشتاور بالا برود طول دسته نیز افزایش می یابد ، اگر عدد گشتاور هدف 350 نیوتن متر باشد باید انتظار طول ابزار از 60 تا 75 سانتی متر را داشت . با اینکه اکثر ترکمتر ها بکس خور و در نمونه های کوچک بیت خور هستند در برخی قطعات نحوه اتصال می تواند دسته عمود یا از طرفین باشد که در این حالت از سره تخت یا رینگ استفاده می گردد . قطعات حساس و ظریف با ترک پایین هم معمولا با ترکمتر پیچ گوشتی تست می شوند .

تعیین شرایط تست عامل تاثیر گذار مهمی در انتخاب ابزار ترکمتر است اگر قرار بر مونتاز قطعه باشد ترکمتر های خلاص کن دار مناسب است ، اگر بنا به باز و بست یک تجهیز باشد ترکمتر تقه ای و جغجغه دار ، اگر آزمودن یک قطعه ملاک است ترکمتر عقربه ای و اگر بحث کنترل کیفیت در میان باشد ترکمتر دیجیتال مناسب است .

مطلبی که به عنوان سوال هفتم مطرح شده ملاکی است برای اینکه بدانیم با یک سری پیچ و مهره دارای شرایط یکسان و منظم سر و کار داریم یا با احتمال فرسودگی ، شکستن پیچ در اثر اعمال گشتاور ، رزوه های آسیب دیده و مشکلاتی دیگر دست به گریبان خواهیم بود که در حالت اول توصیه می شود حتما ابزار جدید و دقیق مورد استفاده قرارگیرد و در حالت دوم بر حسب شرایط جدول اعمال گشتاور تدوین گردد .

در پاسخ به سوال هشتم مشخص می کنیم که تیپ و ساختار مناسب برای انتخاب ابزار چیست ، درایو ابزار چه باشد بهتر است

آیا نمونه شاخص عمودی برای کار من بهتر است یا ورنیه ای ، آیا قابلیت تعویض سری به کار من کمکی می کند ؟

وزن ابزار برای ارتفاعی که قرار است کار کنیم مناسب است ؟ ایا امکان اتصال رابط و تبدیل برای کار من فراهم است ؟

ترکمتر از آن دست ابزار هایی است که عوامل تاثیر گذار محیطی می توانند به آن و عملکرد درستش آسبیب وارد کنند

پس انتخاب جنس بدنه ، دسته ، شاخص ، مکانیزم ، جعبه ونگهدارنده و روکش و عایق احتمالی در انتخاب مهم است .

اگر در محیط کار عوامل شیمایی و دمایی وجود دارد که میتواند روی عملکرد و دقت ابزار اندازه گیری شما تاثیر بگذارد توصیه میشود ضمن ایمن سازی بیشتر محل از ابزاری استفاده نمایید که دارای استاندارد IP بوده و کمتر آسیبب پذیراست .

در تکمیل موارد لازم به توضیح است که کشور های صاحب سبک و برند در ساخت و تولید ابزار های سنجش و اعمال گشتاور در اروپا : آلمان و انگلستان و فرانسه در آسیا : ژاپن و تایوان و در آمریکا : کشور ایالات متحده امریکا هستند .

برند های معتبر نوربار و بریتول انگلستان

گدور، هازت و اشتایویل آلمان

فکوم فرانسه ، اسناپون و پروتو CDI امریکا

تونیچی و تونه ژاپن و تورک تک تایوان می باشند .

برند های مختلف ابزار تایوانی نیز با ساختاری مشابه و نزدیک به هم تولیداتی دارند که در بازار داخلی موجود است و البته دارای عملکردی متوسط هستند برای اینها می توان به نام های کینگ تونی ، هنس ، فورس ، جنیوس ، لیکوتا ، تاپ تول ، آکرافت ، جانزوی و بکسو اشاره نمود .

لازم است به همراه هر ترکمتر یک برگ راهنما و یک برگ گواهی کالیبراسیون صادر شده از طرف شرکت سازنده قرار داشته باشد و برای اطمینان هر چه بیشتر و یا تایید استاندارد صنایع برگ آزمون تست از شرکت های داخلی نیز توصیه می گردد. جهت کسب اطلاعات تکمیلی از تنظیم و کالیبراسیون اینجا کلیک نمایید

ترکمتر های دستی در محدوده 01/0 تا 3000 نیوتن متر ساخته می شوند که تا طول 3 متر هم می رسد و بالاتر از این عدد با تجهیز گیربکسی با نام تورک مولتی پلایر امکان پذیر است .

انواع ترک مولتی پلایر شامل دستی ، برقی ، بادی ، شارژی می باشند که از دو قسمت موتور محرک و گیربکس تشکیل شده

برای هر چه بهتر انتخاب نمودن ابزار ترکمتر کارشناسان ما در ابزاریار آمادگی دارند با ارایه مشاوره دقیق و راهبردی شما را به انتخاب مناسب و کارساز برسانند .

خدمات ما شامل مشاوره ، فروش ، خدمات پس از فروش ، تست ، تعمیرات و دریافت گواهی و اجاره ترکمتر می باشد .

همواره سعی داریم بهترین برند ها و گزینه های مطلوب قیمتی گرد آوری کنیم و تعداد موجودی مناسبی را برای تامین احتیاج صنایع را در انبار آماده تحویل داشته باشیم .

به شما صنعت گر گرامی پیشنهاد می کنیم در جهت ارتقای کیفی و ایمنی محصول یا پروژه خود از ترکمتر متناسب استفاده نمایید و اهمیت اطمینان از بست اتصالات را جدی بگیرید .

وبسایت جامع بررسی و خرید ابزار ، ترکمتر لینک ورود به سایت