www.sanat.ir

::

نحوه کار آبگرمکن دیواری؛ آبگرمکن چگونه کار می‌کند؟

::

نحوه کار آبگرمکن

آبگرمکن‌های دیواری، رایج‌ترین و محبوب‌ترین نوع آبگرمکن هستند که در ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری و... مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای عیب یابی و نظارت بر عملکرد درست این نوع آبگرمکن، لازم است که حتما با نحوه کار آن آشنا باشید. ما در این مطلب، نحوه کار آبگرمکن دیواری را به شما آموزش داده و نکات مهمی در این خصوص بیان خواهیم کرد. 

نحوه کار آبگرمکن دیواری چگونه است؟

یکی از سوالاتی که به طور فراوان از سوی کاربران پرسیده می‌شود این است که آبگرمکن دیواری چگونه کار می‌کند؟ عملکرد این مدل آبگرمکن‌ها به این گونه است که: 

ابتدا آب سرد وارد آبگرمکن شده و سپس، از لوله‌های فلزی یا کویلی که درون آبگرمکن قرار گرفته اند عبور می‌کند. در این هنگام، مشعل گازی که در قسمت زیرین لوله‌ها قرار گرفته، از طریق گرمایی که به واسطه شعله آن ساطع می‌شود، موجب گرم شدن لوله‌ها شده و به همین ترتیب، دمای آب در لوله‌ها نیز افزایش می یابد. 

در ادامه، به منظور آشنایی هرچه بیشتر و دقیق تر شما با نحوه کار آبگرمکن دیواری بوتان، مهم ترین قطعات به کار رفته در این محصول را به طور جداگانه معرفی کرده و مورد بررسی قرار داده‌ایم. آشنایی با قطعات آبگرمکن دیواری موجب می‌شود تا با شیوه کار هر قطعه و مشکلات احتمالی آن آشنا شوید و همچنین بتوانید هزینه سرویس آبگرمکن را نیز تا حدودی برآورد کنید:

شیر پروانه‌ای

شیر پروانه‌ای، نوعی شیر کنترل فشار است که می‌تواند فشار گاز ورودی به آبگرمکن را به میزان لازم تنظیم کند. فشار گاز ورودی به آبگرمکن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و باید حتما در محدوده مشخصی قرار گیرد تا دستگاه عملکرد صحیحی را از خود نشان دهد. 

فشار گاز شهری برای عملکرد بهینه آبگرمکن دیواری باید بین 18 تا 20 میلی بار باشد. اگر فشار گاز بیش از مقدار مجاز باشد، می تواند موجب آسیب رسیدن به سنسورهای حرارتی دستگاه شود و از این طریق، عملکرد آبگرمکن را با مشکل مواجه کند.

شیر پروانه‌ای آبگرمکن

مبدل حرارتی

یکی دیگر از قطعاتی که نقش بسیار مهمی در نحوه کار آبگرمکن دارد، مبدل حرارتی است. وظیفه مبدل حرارتی این است که حرارت را از منبع گرما به آب انتقال دهد و موجب گرم شدن آب سرد شود

در آبگرمکن های دیواری، مبدل حرارتی معمولا شامل یک لوله بسته است که در این لوله، جریان آب سرد از یه طرف و جریان گاز از طرف دیگر عبور می‌کند؛ به این ترتیب، مبدل حرارتی گرمای موجود در گاز را به آب انتقال می‌دهد و دمای آب را بالا می‌برد.

شعله پخش کن

شعله پخش کن قرار گرفته در آبگرمکن، موجب توزیع یکنواخت شعله گاز داخل آبگرمکن می‌شود؛ در نتیجه، حرارت به صورت همگن به آب انتقال می‌یابد. با توزیع متعادل شعله در قسمت پایین آبگرمکن، تماس طولانی تری بین شعله و آب برقرار می‌شود که این موضوع، به بهبود عملکرد و کارایی دستگاه می‌انجامد. 

کلید مبدل حرارتی

کلید مبدل حرارتی از دیگر اجزایی است که بر نحوه کار آبگرمکن موثر بوده و وظیفه اصلی آن، تنظیم و کنترل دمای آب است. این کلید می‌تواند با تشخیص میزان دمای آب ورودی، به صورت خودکار فشار آب را تنظیم کند تا دمای آب خروجی به حد مطلوبی برسد. این ویژگی به آبگرمکن کمک می‌کند تا عملکرد بهینه‌ای را ارائه دهد و انرژی کمتری مصرف کند. 

ترموکوپل

ترموکوپل، به منظور اندازه گیری دما و کنترل ایمنی آبگرمکن مورد استفاده قرار می‌گیرد. وظیفه اصلی این قطعه، تولید جریان الکتریکی از طریق تغییر دمای محیط است. در آبگرمکن‌های دیواری، ترموکوپل به طور مستقیم با فرایند گرم شدن آب در ارتباط است؛ به طوری که وقتی دما  افزایش می‌یابد و آب گرم می‌شود، ترموکوپل به دلیل اثر سریع ترموالکتریک، شروع به تولید جریان الکتریکی می‌کند.

ترموکوپل آبگرمکن

سنسور جوش

سنسور جوش یکی دیگر از قطعات به کار رفته در آبگرمکن است که نحوه کار آبگرمکن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. کار اصلی این قطعه، تشخیص و اندازه گیری شعله جوش در فضای آبگرمکن است. این اندازه گیری شعله جوش، به سیستم کنترل اعلام می‌کند که آبگرمکن در حالت عادی قرار دارد یا نه؛ در نتیجه، می‌توان گفت که این قطعه نقش مهمی در حفظ ایمنی و جلوگیری از وقوع حوادث ایفا می‌کند.

سوپاپ اصلی گاز

سوپاپ اصلی گاز، وظیفه باز و بسته کردن مسیر جریان گاز در آبگرمکن را به عهده داشته و نقش بسیار مهمی در عملکرد آبگرمکن ایفا می‌کند. این سوپاپ در محلی قرار گرفته که خط آب و گاز به رابط چند راهه متصل می‌شوند. 

الکترود جرقه زن

الکترود جرقه زن، وظیفه ایجاد جرقه و در نتیجه، روشن کردن شعله اصلی آبگرمکن را به عهده دارد. این الکترود به عنوان بخشی از سیستم اشتعال آبگرمکن عمل می‌کند و می توان گفت که نقش آن در نحوه کار آبگرمکن بسیار مهم و ضروری است. 

الکترود جرقه زن معمولا در نزدیکی منبع گاز موجود در آبگرمکن قرار می‌گیرد و با ایجاد جرقه و ترکیب صحیح هوا و گاز، شعله اصلی آبگرمکن را روشن می‌کند؛ به این ترتیب، فرایند گرم شدن آب شروع می‌شود.

الکترود سنسور

الکترود سنسور یکی دیگر از قطعات بسیار مهم در ساختار آبگرمکن‌های دیواری محسوب می‌شود. وظیفه اصلی الکترود سنسور، اندازه گیری حرارت آب درون آبگرمکن است. این قطعه به صورت مستقیم با آب در تماس است و معمولا در نزدیکی منبع گرما مانند فندک اشتعال قرار می‌گیرد.

شیر مغناطیسی

از دیگر قطعاتی که نقش مهمی در نحوه کار آبگرمکن دارد، شیر مغناطیسی است. وظیفه این شیر کنترل جریان آب بوده و قادر است با استفاده از جریان برق، باز و بسته شدن جریان آب را تنظیم کند. 

با فعال شدن سیستم آبگرمکن، جریان برق به شیر مغناطیسی فرستاده می‌شود و آن را باز می‌کند. باز شدن شیر مغناطیسی نیز به جریان آب گرم اجازه می‎دهد تا از مبدل حرارتی عبور کرده و حرارت خود را به آب انتقال دهد. 

کلاهک تعدیل

کلاهک تعدیل به قطعه‌ای گفته می‌شود که وظیفه اصلی آن، افزایش راندمان آبگرمکن است. این قطعه در بالاترین بخش آبگرمکن قرار می‌گیرد و باعث خروج احتراق و افزایش جریان هوا درون دستگاه می‌شود. کلاهک تعدیل، وظیفه دیگری نیز دارد و آن هم جلوگیری از کم و زیاد شدن سرعت مکش آبگرمکن است. 

کلاهک تعدیل آبگرمکن

جمع بندی

در این مطلب، نحوه کار آبگرمکن را توضیح داده و تعدادی از مهم ترین قطعات به کار رفته در آبگرمکن‌های دیواری را نیز معرفی کردیم. همانطور که متوجه شدید، کویل و لوله‌های فلزی موجود در آبگرمکن، آب سرد را از خود عبور داده و مشعل گازی این آب را گرم می‌کند. به این ترتیب تبدیل آب سرد به گرم در آبگرمکن‌های مختلف انجام خواهد شد. 

طی سال‌های اخیر، میزان استفاده از آبگرمکن‌های دیواری نسبت به گذشته افزایش یافته و برندهای مختلفی در این زمینه مشغول به فعالیت هستند. این آبگرمکن‌ها از قطعات مختلفی تشکیل شده‌اند که آشنایی با آنها به شما کمک می‌کند تا درک بهتری نسبت به عملکرد آبگرمکن دیواری‌تان به دست آورید و در بسیاری از مواقع، خودتان بتوانید آبگرمکن را عیب‌یابی کنید.