بهترین های صنعت
بهترین های صنعت
www.sanat.ir

:: آیا خرید و فروش حواله خودرو جرم است؟ ::


خرید و فروش حواله خودرو جرم است؟

برای خرید خودروهای جدید، روش‌های متنوعی پیش روی شما قرار دارد که یکی از رایج‌ترین آن‌ها، ثبت‌نام در ‌سایت‌های رسمی تولیدکننده آنهاست. دلیل اصلی استقبال از این روش، قیمت مناسب‌تر خودروهای کارخانه‌ای در مقایسه با خودروهای آزاد موجود در بازار است. به این ترتیب، افراد می‌توانند هزینه‌های خود را به‌طور قابل‌توجهی کاهش دهند.

البته ثبت‌نام و پرداخت پیش خرید در این سایت‌ها، به معنی مالکیت کامل خودرو نبوده و خودرو تنها به فردی که برنده می‌شود تعلق خواهد گرفت. پس از برنده شدن، یک حواله خرید از سوی شرکت صادر و به خریدار داده می‌شود. سپس شرکت سازنده در زمان مشخص و پس از دریافت مبلغ تعیین شده، ماشین را به او تحویل خواهد داد. اما سوالی که در اینجا مطرح می‌شود، این است که آیا خرید و فروش این حواله‌ها قانونی است؟ در مطلب پیش رو قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم.

خرید و فروش حواله‌های خودرو قانونی است؟

خرید و فروش حواله‌های خودرو که از طریق ثبت‌نام در ایران‌خودرو، سایپا و ... تهیه شده، در اکثر مواقع غیرقانونی است. برخی افراد سودجو با استفاده از کد ملی دیگران و ثبت‌نام به نام آن‌ها، در صورت برنده شدن، حواله را به خودشان منتقل می‌کنند. طبق قوانین و بخشنامه‌های موجود، این معاملات غیرمجاز بوده و در صورت بروز اختلاف یا مشکل، قانون از طرفین حمایت نمی‌کند.

علاوه بر این، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تأکید کرده که دفاتر اسناد رسمی حق تنظیم معاملات مربوط به حواله‌های خودرو را ندارند؛ بنابراین در صورت تخلف، با دفاتر متخلف برخورد قانونی خواهد شد. به همین دلیل، هرگونه خرید و فروش حواله‌های خودرو غیرقانونی است و انجام آن تبعات حقوقی جدی به همراه دارد. البته شرایطی هم وجود دارد که می‌توان این پروسه را بدون مشکل پیش برد و در ادامه به این موارد خواهیم پرداخت.

شرایط خرید و فروش قانونی حواله خودرو

با اینکه خرید و فروش حواله خودرو غیرقانونی است، برخی افراد می‌توانند با رعایت شرایط خاصی این کار را انجام دهند. در صورتی که این شرایط تایید نشود، معاملات باطل بوده و نمی‌توانید روی آن‌ها حساب کنید. این موارد عبارتند از:

  1. اولین موضوع این است که در شرایط ثبت نام خودروهای وارداتی یا داخلی مورد نظر، امکان انتقال یا واگذاری مجاز هم وجود داشته باشد. برخی از شرکت‌ها، مانند سایپا و ایران‌خودرو، به دلیل افزایش کلاهبرداری‌ها، قابلیت معامله را حذف کرده‌اند. یعنی فرد نمی‌تواند حواله را قبل از تحویل ماشین به شخص دیگری بفروشد؛ اما اگر این کار مجاز باشد، امکان خرید و فروش قانونی حواله وجود دارد.
  2. به علاوه طرفین قرارداد باید به بلوغ فکری رسیده و با میل و رضایت خودشان این کار را انجام دهند.
  3. در نهایت نیز خرید و فروش حواله، باید در نمایندگی‌های تولیدکننده خودرو یا دفاتر اسناد رسمی انجام شود. این موضوع از احتمال بروز کلاهبرداری مانند فروش تکراری یا سندهای جعلی جلوگیری می‌کند.

خطرات خرید و فروش حواله خودرو

خطرات خرید و فروش حواله خودرو

با وجود رعایت تمام موارد و نکاتی که در بالا گفته شد باز هم، ممکن است خرید حواله‌هایی که از طرح تعویض خودرو فرسوده یا ثبت‌نام در شرکت‌های تولیدکننده به دست آمده‌اند، با خطرات و مشکلاتی همراه باشد. یکی از مهم‌ترین این مسائل، تاخیر در تحویل خودرو توسط شرکت سازنده است. اگر در قرارداد، شرطی برای جبران خسارت ناشی از تاخیر پیش‌بینی نشده باشد، ممکن است نتوانید خسارت خود را دریافت کنید.

همچنین، خرید حواله از افراد غیرمعتبر می‌تواند مشکلاتی مانند دریافت المثنی حواله توسط فروشنده و ایجاد موانع در تحویل خودرو را به همراه داشته باشد. برای پیشگیری، باید در قرارداد ذکر شود که فروشنده تمام حقوق حواله را به خریدار منتقل می‌کند و قرارداد در حضور شاهدان و در دفتر اسناد رسمی ثبت شود.

به جز این موارد، ممکن است برخی افراد بخواهند با جعل حواله یا فروش غیرقانونی، از خریداران سوءاستفاده کنند. برای جلوگیری از این موضوع، بهتر است حواله را از شرکت‌های معتبر یا با تنظیم قرارداد شفاف همراه با ضمانت اجرا، خریداری کنید.

در نهایت، نقص در تنظیم قرارداد می‌تواند منجر به ایجاد مشکلات حقوقی شود. برای اطمینان از صحت قرارداد، بهتر است از مشاوره وکلای متخصص بهره بگیرید و جزئیاتی مهم مانند قیمت، زمان تحویل و تعهدات را با ‌دقت در متن قرارداد بگنجانید.

مراحل خرید و فروش حواله خودرو

خرید و فروش حواله خودرو، در صورت قانونی بودن، با مراحل مشخصی انجام می‌شود. در ابتدا خریدار و فروشنده باید قراردادی تنظیم کنند که شامل مشخصات هویتی طرفین، مبلغ توافق‌شده، شرایط انتقال و روش حل اختلاف باشد. این قرارداد بهتر است به‌ صورت رسمی در دفتر اسناد رسمی ثبت شود تا با مشکلات حقوقی روبه‌رو نشوید.

دو نوع قرارداد برای انتقال حواله وجود دارد؛ یکی به این صورت که حقوق حواله به‌ طور رسمی به خریدار منتقل می‌شود، و دیگری وکالت‌نامه است که به خریدار اختیار می‌دهد، خودرو را به نام خود از کارخانه تحویل بگیرد. البته استفاده از وکالت‌نامه به دلیل محدودیت‌ها کمتر رایج است.

پس از تنظیم قرارداد و تسویه مالی، خریدار با مدارک لازم و حواله به نمایندگی مراجعه می‌کند، تا مالکیت خودرو به نام او ثبت شود. در مرحله نهایی پس از پرداخت اقساط باقی‌مانده، خودرو تحویل خریدار شده و مدارک به او ارائه می‌شود.

در نظر داشته باشید که هزینه‌های انتقال خودرو، معمولا به‌ طور مساوی بین طرفین تقسیم می‌شود. همچنین، قرارداد باید در دو نسخه تهیه شده و هر یک از طرفین نسخه‌ای از آن را دریافت کنند. رعایت این مراحل و ثبت رسمی قرارداد تضمینی، برای پیشگیری از مشکلات احتمالی و حفظ حقوق خریدار و فروشنده خواهد بود.

آیتول، سامانه یکپارچه قابل اعتماد برای پرداخت بدهی ها قبل از خرید و فروش خودرو

خرید و فروش خودرو

در این مطلب به طول کامل در مورد روش‌های خرید و فروش حواله خودرو صحبت کرده و دیدیم که چطور می‌توانیم با رعایت چند شرط و نکته، مالکیت این ماشین‌ها را منتقل کنیم. شما می‌توانید برای دریافت مبایعه نامه در حین خرید و فروش خودروی خود، به آیتول مراجعه کنید.آیتول، خدمات دیگری مانند امکان استعلام خلافی‌ها، تعویض پلاک، استعلام عوارض آزادراهی و ... را هم در اختیار شما قرار داده است. به علاوه قسمتی هم برای خرید اقلام مورد نیاز خودروها در نظر گرفته شده و می‌توانید از آنها هم بهره‌مند شوید.