چکیده : قیمت میلگرد آجدار و میلگرد ساده را میتوانید در آهن رسان بررسی کنید.
بهطور کلی، به هر شکل خاصی از مقاطع فولادی که برای کنترل تنشهای برشی و کششی در سازههای بتن مسلح قرار میگیرد، میلگرد آجدار گفته میشود. این تعریف، مهمترین تفاوت یک میلگرد آجدار با معمولی را نشان میدهد. چونکه یک میلگرد ساده برای تقویت بتن و همچنین بهعنوان میلگردهای حرارتی در صنایع مختلف استفاده میشود. همچنین، از میلگرد ساده برای ساخت پیچ، مهره، صنعت قطعهسازی، میلگرد ترانس و غیره هم استفاده میشود. این در حالی است که بیشترین کاربرد میلگرد آجدار در صنعت ساختمانسازی است و یکی از مقاطع فولادی است که سطح آن دارای برآمدگی و فرورفتگیهایی است که باعث چسبیدن آن در بتن میشود.
میلگرد آجدار بهطور استاندارد در شاخههای با طول 12 متری تولید میشود، دندههای روی سطح آن با استفاده از نورد سرد ساخته میشوند و مهمترین کاربرد آن، جلوگیری از کنده شدن بتن است. یک میلگرد ساده، بهدلیل سطح بیرونی ساده و تقریباً صافی که دارد، اصلاً برای چسبیدن به بتن مناسب نیست. در عوض، میلگردهای آجدار چسبندگی بهتری روی بتن دارند و اتصال آنها قویتر و بادوامتر است. با این حال، میلگرد ساده مقرونبهصرفهتر از میلگرد آجدار است. با همه این اوصاف، آیا میلگرد ساده و آجدار میتوانند جای همدیگر را در صنعت پُر کنند؟ مقایسه این دو مقطع فولادی در صنایع مختلف چه اطلاعاتی در اختیار ما قرار میدهد؟
میلگرد آجدار چیست؟
میلگردهای آجدار در سطح خارجی خود دارای برشهاییاند که با نام آج شناخته میشوند و اگر یک میلگرد آجدار را از نزدیک نگاه کنید، متوجه برشهای هر آج میشوید. از جمله تفاوتهای اساسی یک میلگرد ساده و آجدار در صنعت ساختمانسازی، قدرت چسبندگی آنها به بدنه بتن است. طبیعی است که میلگرد آجدار بهدلیل آجهایی که دارد راحتتر به بتن میچسبد و بیرون کشیدن آن از بتن اصلاً امکانپذیر نیست. اگر بخواهیم به مسئله قیمت میلگرد با توجه به انواع آجدار و ساده نگاه کنیم، میلگرد آجدار بهدلیل تقویت استحکام بتن، قیمت بیشتری در بازار دارد.
میلگردهای آجدار در 2 نوع شاخه و کلاف با ابعاد 5.5 تا 40 میلیمتری وارد بازار میشوند. همچنین، از بین 4 نوع میلگرد موجود در بازار که بهترتیب A1، A2، A3 و A4 نامیده میشوند، 3 میلگرد A2، A3 و A4 متعلق به انواع میلگرد آجدار هستند. تنوع انواع میلگرد نشاندهنده آن است که تعداد آج در این مقطع فولادی برای فعالان حوزه ساختوساز اهمیت ویژهای دارد.
بهعنوان مثال، میلگرد آجدار نوع A2 آجهای کمتری نسبت به میلگرد آجدار A3 دارد و میلگرد A4 بیشتر از میلگرد آجدار دیگری، دارای سطحهای برآمدگی است. آجهای روی سطح میلگردهای آجدار معمولاً بهصورت مارپیچ، دوکیشکل یا مرکب است و مقدار کربن، خمپذیری و سختی هر کدام از میلگرد آجدار با دیگری فرق دارد. از میلگرد آجدار برای ساختن ابزار ساختمانی مهمی از جمله موارد زیر هم استفاده میشود:
-
خاموت
-
سنجاقی
-
عصایی
-
زیگزاگ
-
رکابی
میلگرد ساده چیست؟
برخلاف میلگردهای آجدار، میلگردهای ساده از سطح صیقلی و صاف ساخته شدهاند و هیچ سطح برآمده یا فرورفتهای روی سطح مقطع آنها دیده نمیشود. از این نوع مقاطع فولادی بهصورت محدود برای افزایش مقاومت کششی بتن استفاده میشود و میتوان میلگرد ساده نوع A1 را در قطرهای بین 6 تا 200 میلیمتر و در طول 6 تا 12 متر خریداری کرد. میلگرد ساده در مقایسه با میلگردهای دیگر موجود در بازار از مقاومت کششی کمتری برخوردار است و بهطور کلی در دستهبندی فولادهای نرم تعریف میشود.
از طرفی، کاربرد این میلگرد در بخشهای دیگری از صنعت ساختمانسازی از جمله ساخت ستون بتنی، زیرسازی، جبران ضعف کششی بتن و مقاومسازی ساختمانها استفاده میشود. همچنین، از دیگر کاربردهای آن در صنایع دیگر میتوان به صنعت جوشکاری و آهنگری هم اشاره کرد.
مهمترین نکته در مورد میلگرد ساده، تاثیر نرخ آن در نوسان قیمت آن است. با نوسان قیمت میلگرد ساده، قیمت همه میلگردهای دیگر و مقاطع فولادی بازار دستخوش تغییرات میشوند. بهعنوان مثال، اگر به قیمت آهن آهن رسان نگاهی بیندازید و بعد آن را با قیمت میلگرد مقایسه کنید، متوجه تاثیر نرخ آهن روی قیمت نهایی میلگرد ساده در بازار آزاد میشوید.
رده مکانیکی میلگرد آجدار و ساده در صنعت
برای اینکه درک بهتری در مورد ویژگیهای هر کدام از میلگردهای ساده و آجدار داشته باشید و متوجه شوید که چگونه برای صنایع مختلف کاربرد دارند، بهتر است نگاهی به رده مکانیکی هر کدام بیندازیم. در حال حاضر رده مکانیکی هر کدام از میلگردهای A1، A2، A3 و A4 برای صنایع مختلفی تعریف شدهاند و مقدار مقاومت و استحکام هر کدام، تعیینکننده کاربرد آنهاست.
-
میلگرد ساده (A1): میلگرد ساده A1 یا میلگرد 240، از جمله فولادهای نرم موجود در بازار محسوب میشود که از مقاومت کششی بالایی برخوردار است.
-
میلگرد آجدار A2: میلگرد آجدار A2 یا میلگرد 340، با آج کمتری که نسبت به میلگردهای آجدار دیگر دارد، از جمله فولادهای نیمهسخت محسوب میشود. مقاومت میلگرد آجدار A2 نسبت به میلگرد ساده A1 بیشتر است و بههمین دلیل، صنایع بیشتری از آن استفاده میکنند.
-
میلگرد آجدار A3: میلگرد آجدار A3 یا میلگرد 400، مقاومت بیشتری نسبت به دو میلگرد A1 و A2 دارد و آجهای سطح آن هم بیشتر از آجهای میلگرد A2 است. این نوع میلگرد که از آن با عنوان میلگرد خشک هم یاد میشود، در مقابل شکنندگی مقاومت خیلی زیادی دارد و سختی آن بالاست.
-
میلگرد آجدار A4: میلگرد آجدار A4 یا میلگرد 500، مقاومترین میلگرد در بین میلگردهای ساده و آجدار محسوب میشود و قیمت آن بهمراتب بیشتر از همه آنها است. بهدلیل افزایش کاربرد این میلگرد در صنایع مختلف، آجهای آن نسبت به محور طولی بهشکل مرکبی طراحی شدهاند. بههمین خاطر است که از این نوع میلگرد در صنایع سنگین مثل پلسازی استفاده میشود.
کاربرد میلگرد آجدار و میلگرد ساده در صنعت
مهمترین تفاوت بین میلگردهای آجدار و میلگرد ساده، در کاربرد هر کدام از آنها در صنایع مختلف است. جالب است بدانید که کاربرد میلگرد ساده نسبت به میلگردهای آجدار بهمراتب بیشتر است. چونکه از میلگردهای آجدار برای پروژههای ساختمانی استفاده میشود و نیاز صنایع وابسته به میلگرد ساده بیشتر است. اصلاً بهدلیل نیاز صنایع وابسته به میلگرد ساده است که قیمت آن در بازار آزاد، روی قیمت همه میلگردهای دیگر تاثیر مستقیم میگذارد.
از آنجایی که میلگرد ساده در دستهبندی فولاد نرم قرار دارد، بنابراین ویژگیهای مهم آن شامل شکلپذیری، خمش بیشتر و انعطاف بسیار زیاد هستند. با توجه به این ویژگیهای مهم در ماهیت میلگرد ساده، عمده کاربرد آن شامل موارد زیر میشود:
-
دورپیچی در آرماتور
-
میلگرد حرارتی در تیرچه بلوک
-
تقویت بتن
-
ساخت لولا و اتصالات آهنی
-
ساخت خاموت
-
دورپیچی در اجزای سازه بتن آرمه
-
ساخت پیچ، میخ و مهره
نکته مهم در مورد کاربرد میلگرد ساده، عدم برخورداری آن از سختی کافی است. بههمین دلیل است که از میلگرد ساده بهجز دورپیچی اجزای سازه بتن آرمه در هیچ بخش دیگری از ساختمانسازی کاربرد ندارد. میلگرد ساده یا A1 بهدلیل اینکه آج یا برآمدگی خاصی روی سطحش وجود ندارد، اصطکاک کمی دارد و اصلاً برای آرماتوربندی استفاده نمیشود.
از طرفی، کاربرد میلگردهای آجدار در بخشهای مختلف از جمله ساختمانسازی شامل موارد زیر است:
-
بتنریزی دیوارها
-
افزایش مقاومت بتن
-
تقویت فونداسیون
-
بتنریزی کف سازه
-
مقاومسازی سازههای بتنی
-
بهبود مقاومت در برابر نیروی برشی
-
ایجاد سازههای بتنی مثل پل
-
ساخت ایستگاه اتوبوس BRT
-
ساخت ساختمان، واحد مسکونی و برج
-
جلوگیری از ترکخوردگی بتن
مقایسه میلگرد ساده و آجدار از لحاظ مقاومت
استانداردهای تولید میلگرد و تعیین خواص مکانیکی و مقاومتی هر کدام از آنها در کشورهای مختلف با همدیگر فرق دارند. مقاطع فولادی بازار ایران که در کارخانههای مختلف تولید میشوند با توجه به استاندارد روسی ساخته میشوند و هر کدام حداقل مقاومت کششی و حداقل مقاومت مجاز دارند.
جدول زیر برای مقایسه هرچه بهتر مقاومت میلگردهای آجدار و میلگرد ساده گردآوری شده است:
نوع میلگرد |
حداقل مقاومت کششی |
حداقل مقاومت مجاز |
میلگرد A1 (ساده) |
360 مگا پاسکال |
240 مگا پاسکال |
میلگرد آجدار A2 |
500 مگا پاسکال |
340 مگا پاسکال |
میلگرد آجدار A3 |
600 مگا پاسکال |
400 مگا پاسکال |
میلگرد آجدار A4 |
650 مگا پاسکال |
500 مگا پاسکال |
مقایسه قیمتی میلگردهای آجدار و میلگرد ساده
بهدلیل اینکه میلگرد ساده کاربرد بیشتری در صنایع مختلف دارد و از آن بهعنوان مواد اولیه برای ساخت خاموت و انواع اتصالات آهنی استفاده میشود، قیمت بیشتری نسبت میلگردهای آجدار دارد. البته عوامل مختلفی روی قیمت همه مقاطع فولادی تاثیر میگذارند که یکسان هستند. بهعنوان مثال، نوسانات بازار ارز، طلا، نفت و تغییر نرخ جهانی آهن از جمله عواملیاند که هم روی قیمت میلگرد ساده و هم میلگردهای آجدار تاثیر مستقیم میگذارند.
از طرفی، با وجود نوسان شدید قیمت در بازار آهن، نمیتوان رقم ثابتی را در مورد قیمت هر کدام از این مقاطع فولادی ارائه داد، اما در مجموع قیمت روز میلگرد ساده بیشتر از میلگردهای آجدار است. نکته جالب اینجاست که نوسان قیمت میلگرد ساده روی نوسان قیمت سایر آهن آلات هم تاثیر میگذارد. بهعنوان مثال اگر قیمت میلگرد A1 را با قیمت تیرآهن 14 اصفهان امروز و روزهای قبل مقایسه کنید، میبینید که با هر بار افزایش قیمت میلگرد ساده، قیمت تیرآهن هم افزایش پیدا کرده است.
وابستگی قیمت مصالح ساختمانی و آهن آلات برای تکمیل یک پروژه ساختمانی باعث شده است که با افزایش قیمت یک مقطع فولادی مهم، همه محصولات فولادی گران شوند. البته این نکته را هم فراموش نکنید که پویایی بازار مسکن هم روی نوسان قیمت انواع مقاطع فولادی و میلگردها تاثیر مستقیم میگذارد. بهعنوان مثال اگر پروژههای ساختوساز در کشور ناگهان فعال شوند، تقاضا برای خرید میلگردها افزایش پیدا میکند، عرضه کم میشود و قیمت بالا میرود.
عوامل تأثیرگذار در قیمت میلگرد ساده و آجدار
عوامل مختلف و مهمی روی نوسان قیمت میلگردهای ساده و آجدار تاثیر میگذارند که از مهمترینشان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
افزایش نرخ ارز
-
تعداد پروژههای ساختوساز در کشور
-
مقدار عرضه و تقاضا در بازار آزاد
-
تعیین قیمت پایه در بورس کالا
-
نرخ تورم جهانی
-
نرخ جهانی آهن
-
نرخ جهانی شمش فولاد
-
تحریمهای اقتصادی
-
هزینههای حملونقل
-
هزینههای تأمین انرژی و سوخت
-
هزینههای سربار کارخانه از جمله دستمزد نیروی کار
-
نوسان نرخ طلا، دلار و نفت
-
هزینه سنگ آهن، شمش فولادی و ورق
-
وزن و ابعاد میلگرد
-
جنس میلگردهای ساده و آجدار
-
نوع میلگردهای آجدار
-
قیمت میلگرد در بازارهای جهانی
قیمت هر شاخه میلگرد در صنایع مختلف چگونه محاسبه میشود؟
نحوه محاسبه قیمت پایه میلگرد هیچ ربطی به ساده یا آجدار بودن آن ندارد و با استفاده از یک فرمول مشخص انجام میشود. در حال حاضر از فرمولهای زیر برای محاسبه قیمت جهانی میلگرد استفاده میشود:
-
قیمت هر شاخه میلگرد = وزن یک شاخه میلگرد * قیمت هر کیلو میلگرد
-
وزن هر شاخه میلگرد = وزن یک متر میلگرد * طول یک شاخه میلگرد
-
وزن هر یک متر میلگرد = هر یک متر * 162 تقسیم بر قطر میلگرد (به توان 2)
نحوه استعلام قیمت روز انواع میلگرد در بازار ایران
با توجه به اینکه پیشبینی و محاسبه قیمت انواع میلگرد واقعاً زمانگیر و نیازمند تجزیهوتحلیلهای تخصصی است، بهترین روش استعلام قیمت استفاده از یک مرجع معتبر است. بهعنوان مثال شما میتوانید در یک کانال خبررسانی معتبر عضو شوید و یا با چک کردن روزانه وبسایت تخصصی آهن آلات به قیمت امروز میلگرد دسترسی داشته باشید.
بهعنوان مثال، وبسایت آهن رسان از جمله رسانههای مرجع حوزه آهن آلات و مقاطع فولادی است که فهرست و جدول روزانه قیمتها را در اختیار علاقهمندان قرار میدهد. بهدلیل اینکه شما بهعنوان سرمایهگذار، خریدار و فعال حوزه ساختوساز باید برای خرید انواع میلگرد برنامهریزی مالی دقیقی داشته باشید، استفاده از چنینی روشی برایتان اهمیت دارد.
پاسخ به سؤالات متداول:
-
میلگرد آجدار چه نوع میلگردی است؟ میلگردهای آجدار در سطح خارجی خود دارای برشهاییاند که با نام آج شناخته میشوند و اگر یک میلگرد آجدار را از نزدیک نگاه کنید، متوجه برشهای هر آج میشوید. از جمله تفاوتهای اساسی یک میلگرد ساده و آجدار در صنعت ساختمانسازی، قدرت چسبندگی آنها به بدنه بتن است.
-
سطح مقطع میلگرد ساده چه ویژگیهایی دارد؟ برخلاف میلگردهای آجدار، میلگردهای ساده از سطح صیقلی و صاف ساخته شدهاند و هیچ سطح برآمده یا فرورفتهای روی سطح مقطع آنها دیده نمیشود. میلگرد ساده در مقایسه با میلگردهای دیگر موجود در بازار از مقاومت کششی کمتری برخوردار است و بهطور کلی در دستهبندی فولادهای نرم تعریف میشود.
-
انواع میلگرد آجدار کداماند؟ انواع میلگرد آجدار شامل میلگردهای نوع A2، A3 و A4 میشود. مقاومت میلگرد A4 از همه بیشتر و مقاومت میلگرد A2 از همه کمتر است.