پرکاربردترین نوع ورق های فولادی ورق سیاه نام دارد که برای ساخت آن از روش نورد گرم استفاده می شود. این محصول از نظر شکل ظاهری، دارای رنگی مات بوده و به همین خاطر به آن ورق سیاه گفته می شود. انواع ورق های سیاه از نظر حالت عرضه، از نظر کاربرد، از نظر گرید و...، با هم متفاوت هستند. انواع این ورق ها در برابر خوردگی بسیار مقاوم بوده و از استحکام بالایی برخوردارند. همچنین، هزینه تولید آن ها کم بوده و کارایی بالایی دارند. تنوع در ورق های سیاه سبب شده که قیمت آن ها با یکدیگر متفاوت باشند و برای آشنایی کامل با این محصولات و اطلاع از قیمت ورق سیاه در ادامه با ما باشید.
آشنایی با ورق سیاه و انواع آن
به ورقی فولادی که برای تولید آن از آلیاژهای مختلفی مثل آهن و فولاد و...، استفاده شده و دارای ظاهری مات می باشد؛ ورق سیاه می گویند. این محصول به نوعی ماده اولیه تولید سایر ورق های فولادی به شمار می آید و معمولاً ورق های روغنی، ورق های گالوانیزه، ورق های رنگی و قلع اندود را از آن به تولید می رسانند. به همین خاطر، قیمت ورق سیاه تاثیر بسیار زیادی بر سایر ورق ها می گذارد. این محصول معمولاً دارای ضخامت یک و نیم الی ۱۰۰ میلی متر بوده و به دو صورت رول و شیت تولید شده و در بازارها عرضه می گردد. بیشترین کاربرد ورق سیاه علاوه بر استفاده در صنعت فولاد، در ساختمان سازی و در صنعت خودروسازی می باشد. انواع ورق های سیاه از نظر حالت عرضه، از نظر کاربرد، از نظر گریدها و...، با هم متفاوتند و عبارتند از:
انواع ورق سیاه از نظر حالت عرضه
ورق های سیاه به دو شیوه رولی و شیتی تولید می شوند؛ اما، برخی از تولید کنندگان آن را به شکل تسمه و پلاک نیز تولید می کنند. به همین خاطر، انواع ورق های سیاه از نظر حالت عرضه، به چهار دسته رول یا کویت، شیت یا برگ، تسمه و پلاک تقسیم می شوند. ورق های سیاه رولی قطر کمتری در مقایسه با سایرین دارند و ضخامت آن ها معمولاً یک و نیم میلی متر می باشد. به همین خاطر، قابلیت شکل پذیری بالایی دارند و به راحتی می توان آن ها را به اشکال مختلفی تبدیل نمود.
انواع ورق های سیاه بر اساس کاربرد
این محصولات از نظر کاربرد به دو دسته صنعتی و معمولی تقسیم می گردند. نوع صنعتی در مقایسه با نوع معمولی، کاربرد بیشتری دارد و معمولاً بر اساس استاندارد dian ۱۷۱۰۰ تولید می شود و از استحکام و دوام بالایی برخوردار است. معمولاً ورق های سیاه صنعتی از آلیاژهایی مثل: نیکل، کروم، مس، کربن و گوگرد به تولید می رسند. ورق های این دسته معمولاً در صنایع پتروشیمی، در صنایع کشتی سازی، ساختمان سازی، خودروسازی و...، کاربرد دارند. ورق های سیاه معمولی نیز که به آن ها ورق ساده گفته می شود؛ دارای دو گرید st37 و st52 هستند. تفاوت در میزان کربن استفاده شده این دو محصول باعث بروز دو گرید مختلف شده است. نوع اول معمولاً در برابر عوامل محیطی و شیمیایی از مقاومت پایینتری برخوردار است و کربن به کار گرفته شده در آن نیز کمتر است. اما، نوع دوم دارای کربن زیادی بوده و به همین خاطر در برابر عوامل محیطی و شیمیایی مقاوم می باشد. به طور کلی از ورق های سیاه معمولی در صنایع بزرگ و پروژه های سنگین استفاده می کنند.
انواع ورق های سیاه از نظر گرید
این ورقها از نظر گرید به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که پرکاربردترین آن ها در ایران st37 و st52 می باشد. اما، به جز آن ها گریدهای مختلفی از ورق سیاه نیز به تولید می رسند که مهم ترین آن ها عبارتند از:
ورق سیاه st37: در ساخت این محصول از درصد کمی کربن استفاده شده و به همین خاطر شکل پذیری و انعطاف پذیری بالایی دارد. عملیات جوشکاری و ماشین کاری بر روی این محصول به راحتی انجام می شود و بیشترین کاربرد آن در صنعت ساختمان سازی می باشد.
ورق سیاه st33: این محصول در مدت زمان کمتری در مقایسه با سایر ورق های سیاه به تولید می رسد که به همین خاطر هزینه های نهایی تولید آن نیز کمتر است. در ساخت این ورق از میزان کمی کربن استفاده شده به همین خاطر مقاومت آن در برابر عوامل مختلف کم بوده و در عین حال از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است.
ورق سیاه st44: این محصول ترکیبی از دو گرید قبلی است و در دسته ورق های کم کربن قرار دارد. عملیات جوشکاری بر روی این محصول به راحتی انجام می شود و در صنعت ساختمان سازی و خودروسازی مورد استفاده قرار می گیرد.
ورق سیاه A516: این محصول در دسته ورق های سیاه صنعتی قرار می گیرد و از میزان مقاومت کششی بالایی برخوردار است. همچنین، این ورق می تواند در برابر فشارهای وارده، دمای بالا، کشش و...، مقاوم باشد. بنابراین، از آن در صنایع نفت و گاز، برای ساخت مخازن، دیگ بخار و...، استفاده می کنند.
ورق سیاهck45 : این محصول دارای میزان متوسطی کربن است و در برابر سایش، مقاومت نسبتا خوبی دارد. اما، در ساختار این محصول از میزان بسیار کمی کروم استفاده شده که این موضوع باعث شده تا مقاومت آن در برابر خوردگی، تا حد زیادی کاهش پیدا کند. از این نوع ورق سیاه معمولاً برای تولید میل های تراشکاری، میله های اتصال دهنده سازه ها، شفت های تراشکاری استفاده می کنند.
ورق سیاهMo40 : یکی از مقاوم ترین ورق های سیاه که در برابر سایش و ضربه و هر نوع فشار وارده، مقاوم می باشد، ورق سیاهMo40 است. از ورق سیاه با گریدMo40 ، برای ساخت تجهیزات صنایع نفت و گاز، انواع میل ها، دستگاه فرزکاری، قطعات کشویی، کوپلینگ ها و...، استفاده می کنند.
مزایا و معایب انواع ورق های سیاه
- از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بودن
- راحتی در زمان تولید
- چکش خواری و کارایی بالا
- شکل پذیری و انعطاف پذیری
- مقاومت در برابر خوردگی
- مقاومت در برابر سایش
- استحکام و دوام بالا در برابر حرارت
- قابلیت انجام عملیات جوشکاری و ماشین کاری و سنگ زنی
- امکان ایجاد لایه ای اکسیدی
- دوام پایین
- زبری سطح
ورق سیاه چگونه تولید می شود؟
هزینه هایی که برای ساخت ورق های سیاه صرف می شود، از اهمیت ویژه برخوردار است. زیرا، تاثیر مستقیمی بر قیمت سایر ورق ها مثل قیمت ورق گالوانیزه می گذارد. برای ساخت این محصول ابتدا شمش های فولادی را در کوره های مخصوص ذوب کرده و سپس در قالب های ریختهگری می ریزند. پس از سرد شدن، شمش ها به اشکال مورد نظر تبدیل شده و سطح آن ها از هر گونه آلودگی پاکیزه می شوند. به این فرایند، معمولاً پوست زدایی گفته می شود و پس از آن نوبت به مرحله نورد و آنیل فرا می رسد که با استفاده از دو غلتک بزرگ، ضخامت شمش های فولادی را کاهش می دهند. در مرحله بعدی ورق ها را با استفاده از روش های مشخص، خنک کاری کرده و دمای آن ها را تا حد زیادی، کاهش می دهند. در نهایت نیز آن ها را به صورت شیت، کلاف، رول و...، دسته بندی می کنند.
خلاصه مطلب
به ورق های فولادی که از نظر شکل ظاهری دارای رنگی مات بوده و در عین حال از مقاومت بالایی در برابر خوردگی ها مقاوم هستند، ورق سیاه می گویند. انواع این ورق ها از نظر کاربرد، از نظر گریدها و از نظر حالت عرضه، به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. لذا، اگر شما متقاضی خرید انواع محصولات هستید و یا می خواهید از قیمت سایر محصولات فولادی مثل: قیمت میلگرد اطلاع پیدا کنید، می توانید به سراغ سایت های معتبری مثل فولاد فیدار مراجعه کنید. فولاد فیدار با داشتن چندین سال سابقه درخشان، با کیفیت ترین محصولات فولادی را با نرخی مقرون به صرفه برای شما ارسال خواهد کرد.