ورق سیاه یا همان ورق شیت از جمله محصولاتی به حساب میآید که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و تولید آن انقلابی در صنعت ورقها رقم زده است. آهن یکی از حیاتی ترین و مهم ترین فلزات در دنیا است که میتواند با فلزات دیگر ترکیب شود و از آنها محصولاتی را در شکلهای مختلف ورقهای به وجود آورد. اگر شما هم میخواهید بدانید ورق شیت چیست و چه کاربردی در صنعت دارد، توصیه میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
ورق شیت چیست؟
ورق شیت به ورقی گفته میشود که به وسیله فرایند نورد گرم تولید میشود و جز ساده ترین انواع ورقها به شمار میآید. در واقع میتوان گفت در بازارب به واسطه این ورق، ورقهای دیگری را تولید میکنند. ورق شیت از انواع ورقهای فولادی است. ورقهای فولادی با به روش نورد گرم تولید میشوند و یا به روش نورد سرد. ورقهایی که با هر یک از این روشها تولید میشوند، کاربردهای مختلفی دارند. به عنوان مثال ورقهایی که با استفاده از نورد سرد از ورقهای فولادی به دست میآیند، شامل ورق روغنی، ورقهای رنگی و ورقهای گالوانیزه است. در مقابل محصولاتی که از روش نورد گرم به دست میآیند مواردی همچون ورق شیت و ورق رول هستند.
انواع ورق فولادی در صنعت و کاربرد آنها
ورقهای فولادی با توجه به درصد کربنی که در آلیاژ آنها موجود است که این میزان میتواند حدود 0.025 تا 0.030 درصد باشد، فرایند تولید و آلیاژهای فلز، خواص مختلفی دارند. در نهایت کاربرد آنها هم متفاوت خواهد بود. یکی از عوامل مؤثر در قیمت ورق فولادی در بازار، ازجمله تولیدکنندگانی مانند فولاد مهر، در واقع میزان همین کربن است. در کل ورقهای فولادی براساس دو مقوله روش تولید و مواد خام اولیه دسته بندی میشوند. معمولاً ورقهای فولادی با روشی به نام نورد تولید میشوند که همان طور که قبلاً هم به آن اشاره کردیم، ورقها یا با نورد سرد تولید میشوند و یا نورد گرم. از انواع ورقهای فولادی میتوان در صنایع مختلفی هم استفاده کرد.
ورق شیت چه کاربردی دارد؟
صنایع بسیار گوناگونی وجود دارند که از انواع ورقهای فولادی به خصوص ورق سیاه تولید میشوند. مهمترین کاربرد این ورقهای فولادی موارد زیر هستند:
- ساخت مصالح ساختمانی همچون آبگرمکن، تیرآهنها، انواع پروفیلها،
- تانکرسازی، ساخت انواع مخازن و همچنین لولههای نفتی،
- ساخت انواع تجهیزات کشاورزی،
- در تولیدات انواع صنایع فلزی سنگین،
- ساخت انواع قطعات در صنعت خودروسازی همچون رینگ چرخ و غیره،
- در تجهیزات ترافیکی و گاردریل،
- در صنعت کشتیسازی به منظور ساخت مخزن آب،
- در ساخت ورق پانچ تسمه.
ورق شیت فولادی چه انواعی دارد؟
ورق شیت براساس ظاهر و ترکیب انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها کاربردهای خاص خود را دارند. در ادامه ورقهای فولادی شیت را براساس ظاهر برای شما تقسیمبندی میکنیم:
ورق سیاه رول شده
ورق شیتها با توجه به ضخامتی که دارند، در اندازههای مختلف تولید میشوند. ضخامت این ورقها از ۱. ۵ میلیمتر تا ۱۵ میلیمتر و اندازه آنها هم از ۱۰۰ تا ۲۰۰ سانتیمتر است. طول این ورق بدون محدودیت است و هر مقداری که مشتری بخواهد میتواند آن را سفارش دهد.
ورق شیت فابریک
ضخامت این ورق ها در مقایسه با ورقههای رول شده بیشتر است و حداقل ضخامت آن به ۱۵ میلیمتر میرسد. مشتریان میتوانند این ورقها را فولاد مهر سهند یا مهر استیل به هر اندازهای که میخواهند سفارش دهند. از پرکاربردترین ابعاد این ورقها میتوانیم به ۱۰۰۰ در ۲۰۰۰، ۱۲۵۰ در ۲۵۰۰، ۱۰۰۰ در ۶۰۰۰ و ۲۰۰۰ در ۶۰۰۰ اشاره کنیم.
استانداردهای ورقهای فولادی
ورقهای فولادی براساس روش تولید، مواد اولیه و استانداردهای مختلفی که در تولید آنها رعایت میشود، نام گذاری و طبقه بندی میشوند. این استانداردها بیشتر برای این که کیفیت محصولات تضمین شود، خواص مکانیکی آنها حفظ شود و ون هرکدام از آنها کاربردهای مشخصی دارند، تعیین شده است. سه استاندارد اصلی که در صنعت فولاد مهر و سایر برندها مورد استفاده قرار میگیرد و تعیین کننده اصلی قیمت ورق شیت است، موارد زیر هستند:
استاندارد DIN آلمان
این استاندارد در بازار ایران بسیار رایج است و بیشتر ورقهای فولادی مانند ورق شیت که در بازار ایران وجود دارند، براساس این استاندارد ساخته میشوند.
استاندارد ASTM آمریکا
این استاندارد هم در سطح جهانی به عنوان یکی از معتبرترین و مطمئنترین استانداردهای فولاد شناخت میشود و بسیاری از تولیدکنندگان فولاد در جهان از آن پیروی میکنند.
استاندارد GOST روسیه
این استاندارد هم در کشورهای مشترک المنافع و برخی از کشورهای آسیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
قیمت ورقهای فولادی
خرید ورقهای فولادی با توجه به عوامل مختلف مانند روش تولیدی که برای آن در نظر گرفته میشود، وارداتی یا داخلی بودن آن، رنگ ورق، کارخانه تولیدکننده و برند آن متغیر خواهد بود. هر چقدر روش تولید این ورقها پیچیدهتر و پر زحمت تر باشد، طبیعتا کیفیت نهایی محصول هم بالاتر خواهد بود. به عنوان اگر نورد گرم مراحل پیچیدهتری نسبت به نورد سرد دارد. مورد بعدی هم ضخامت این ورقها است که هر چقدر ضخامت بیشتر باشد، قیمت آن هم به نسبت بالاتر میرود. عامل مؤثر دیگر در قیمت ورقهای فولادی رنگ آن است. معمولاً ورق شیت که رنگ سیاه و ماتی دارد، نسبت به ورقهای رنگی سطح براق و جذابتری دارند، قیمت کمتری دارد.
شما میتوانید با توجه به مشخصات فنی و استانداردهای تولید ورقهای فولادی، یکی از انواع آن را با توجه به کاربردی که دارند خریداری کنید. حتماً هنگام خرید به نوع ورق و کارخانه تولیدکننده آن توجه داشته باشید. ورقهایی فولاد مهر سهند یکی از برترین برندهای ایرانی هستند که کیفیت فوقالعاده بالایی دارند و طبق استاندارد آلمان ساخته شده اند. در صورتی که در مورد ورق شیت ها نیاز به راهنمایی و اطلاعات بیشتری دارید، می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.