لوله گاز ( لوله گازی هم گفته می شود) یکی از انواع لوله فولادی است که برای انتقال گاز شهری به خانه ها و واحدهای تجاری به کار می رود. در همین ابتدا می گوییم که قبل از خرید لوله گازی، باید یک سری نکات را رعایت کنید تا بهترین خرید را داشت باشید. برویم این موارد را بررسی کنیم.
نکات قبل از خرید لوله گازی
قبل از خرید لوله گازی باید یک سری نکات را رعایت کنید که در ادامه می گوییم.
۱. تعیین سایز و ضخامت لوله
بسته با پروژه ای که دارید (ساختمانی یا صنعتی) سایز لوله بر اساس نقشه تاسیسات فرق می کند. سایز لوله گازی مناسب برای گازرسانی جهت مصرف در ساختمان ها و واحدهای تجاری از نیم تا ۶ اینچ است. همچنین ضخامت دیواره این لوله ها طبق استاندارد ملی 3360 ایران باید از ۲.۶۵ تا ۴.۸۵ میلی متر باشد.
۲. مقایسه قیمت لوله
قیمت لوله تعیین می کند که از کجا خرید کنید. برخی فروشگاه ها هستند که لوله گازی را با قیمت پایین تر می فروشند، ولی این به این معنی نیست که کیفیت بهتر داشته باشد. برای همین قبل از خرید حتما قیمت ها را مقایسه کنید.
۳. آشنایی با انواع لوله گازی
لوله های گازی موجود در بازار در 2 نوع لوله گازی توکار و لوله گازی روکار موجود هستند. لوله های گاز روکار برای انجام تعمیرات استفاده است و لوله های گازی توکار برای انتقال گاز شهری در سیستم گازکشی ساختمان ها و مراکز تجاری به کار می رود.
۴. توجه به برند
لوله گازی بسته به برند تولید کننده، قیمت جداگانه ای دارد. به عنوان مثال قیمت لوله گازی توکار سپاهان در مقایسه با برندهای دیگر مانند کچو کمی گران تر است.
۵. جنس لوله گازی
معمولا جنس لوله گازی رایج از پلی اتیلن یا فولادی است. منتها از لوله های پلی اتیلنی در صنایع نفت و گاز برای انتقال گاز متان استفاده می شود. جنس لوله های گازی بسته به کاربردی که دارند، به 5 دسته زیر دسته بندی می شوند.
- فولادی
- چدنی
- مسی
- برنجی
- پلی اتیلن
ازکجا لوله گازی بخریم؟
برای خرید لوله گازی باید به سراغ مراکز و شرکت هایی بروید که دارای مجوز صنفی یا پروانه کسب و کار مجاز هستند. معمولا افراد یا مراکزی که سالها در این حوزه فعالند، هم پیشنهادهای بهتری به شما می دهند و هم در اسرع وقت لوله گاز شما را تأمین می کنند. شرکت آهن ملل اصفهان از شرکت های بازرگانی فولادی معتبر با شماره ثبت 60571 و تأمین کننده انواع محصولات فولادی از جمله لوله گازی است.
چطور قیمت لوله گاز امروز را استعلام کنیم؟
برای استعلام قیمت لوله گاز، میتوانید با زدن روی قیمت لوله گازی، قیمت امروز لوله گاز را مشاهده کنید، در آدرس درج شده در سایت آهن ملل روزانه قیمت آهن بروز می شود.
کدام لوله گازی برای من مناسب است؟
اگر برای پروژه های فشار قوی، لوله گازی می خواهید باید از لوله های تست شده مورد تایید اداره گاز استفاده کنید. این لوله ها از جنس لوله فولاد با استاندارد API (آمریکا)، ISIRI (استاندارد ملی ایران) و یا DIN (آلمان) هستند و تست های مهندسی را گذرانده اند و برای فشارهای بالا مناسب هستند. برای فشارهای متوسط از فولادی و پلی اتیلن استفاده می شود.
نکته: لوله های API درز دار هستند و با بقیه لوله های گازی یک تفاوت دارند: درز آنها مخفی است.
تولیدکنندگان لوله گازی
برای خرید لوله گازی، بهتر است تولید کنندگان لوله گازی را بشناسید. در ایران 5 کارخانه تولید کننده لوله گازی هستند که از معروف ترین آنها می توان به کارخانه گروه صنعتی سپاهان اشاره نمود. از دیگر تولیدکنندگان لوله گازی می توان به موارد زیر اشار کرد:
- نورد و لوله یاران
- گروه صنعتی کچو
- لوله و پروفیل سپنتا
- لوله پروفیل کیهان
مشخصات لوله گازی کارخانه های مختلف
تولید کنندگالن لوله گازی در ایران را نام بردیم. بد نیست درباره مشخصات لوله های تولیدی آنها هم اطلاعاتی داشته باشید. هر کارخانه نسبت به خط تولیدی که دارد، سایزهای مختلف لوله گازی را تولید می کند. مشخصات لوله گازی کارخانه های ایران به شرح زیر است:
- لوله گازی سپاهان: لوله گاز توکار از سایز ½ تا 4 اینچ/ لوله گاز شبکه از سایز ½ تا 8 اینچ
- نورد و لوله یاران: از سایز ½ تا 6 اینچ
- گروه صنعتی کچو: لوله گاز خانگی API از سایز ½ تا 3 اینچ/ لوله گاز خانگی و تجاری از سایز ½ تا 3 اینچ
- لوله و پروفیل سپنتا: انواع لوله گازی خانگی از سایز ½ تا 6 اینچ/ لوله گازی شبکه در سایزهای ¾ ، 2، 4 و 6 اینچ
- لوله پروفیل کیهان: لوله گاز خانگی از سایز ½ تا 2 اینچ
اشتباهات رایج در خرید لوله گازی
بارها پیش آمده است که افراد برای خرید لوله های گازی دچار ضرر شده اند، زیرا یا انتخاب درستی نداشته اند یا به اندازه کافی تحقیق نکرده اند. اشتباهات رایجی که خریداران لوله گازی اغلب مرتکب می شوند عبارتند از:
خرید بدون مشاوره تخصصی
به دلیل اینکه لوله های کاربرد حساسی که دارند، باید قبل خرید حتما از یک مرجع معتبر مشاوره بگیرید. بسته به پروژه شما (مصارف خانگی، مجتمع تجاری یا مراکز صنعتی) نوع لوله و ضخامت آن متفاوت است. برای همین پشنهاد ما این است که قبل از خرید با یک مهندس تأسیسات مورد تأیید نظام مهندسی نوع لوله را مشخص کنید. بعد نوبت به مرحله بعد یعنی مقایسه قیمت می رسد.
مقایسه نکردن قیمت ها
هم متخصص تأسیسات و هم کارشناس فروش می توانند قیمت به شما ارائه دهند. نهایتش این است که برخی مهندسان یا خودشان قیمت پیشنهاد می دهند و یا یک مرکز معتبر خرید لوله را پیشنهاد می دهند. شما می توانید با مقایسه قیمت پیشنهادی مراکز خرید با قیمت پیشنهادی مهندسان تأسیسات به یک جمع بندی کلی برسید که چه لوله ای با چه قیمتی مناسب است.
عدم بررسی استانداردها
استانداردهای رایج لوله گازی، API، DIN و استانداردهای ملی به شماره های 3360 و 3574 هستند. هنگام خرید لوله حتما این مورد را بررسی کنید. لوله هایی که بر اساس استاندارد تولید نشده اند، فاقد صلاحیت استفاده در سیستم گاز کشی هستند و ممکن است آسیب های جانی و مالی جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
انتخاب نادرست لوله
برخی افراد به گمان اینکه اطلاعات کافی دارند لوله را اشتباه انتخاب می کنند. همانطور که گفتیم، لوله گازی بر اساس پروژه ای که دارید متفاوت است. مثلا برای پروژه های فشار قوی از لوله های گازی فولادی با ضخامت متفاوت استفاده می شود. این موضوع در مورد قیمت هم صدق می کند. لوله های فولادی بالطبع گران تر هستند ولی از لحاظ کیفیت برای گاز کشی ساختمان بسیار مناسب هستند.
کلام آخر
لوله گازی را باید از مراکز معتبر و شرکت های دارای پروانه کسب و کار و مجوز صنفی بخرید، زیرا بحث لوله کشی گاز به دلیل خطرات گاز گرفتگی یا آتش سوزی بسیار حساس است. برای همین پیشنهاد می کنیم قبل از خرید لوله گازی حتما درباره مرکز خرید حتما تحقیق کنید. همچنین، اطلاعات کافی درباره مشخصات لوله گازی مانند ابعاد، ضخامت، کاربرد و قیمت آن کسب کنید تا خدای نکرده دچار ضرر های جانی و مالی نشوید.